2024. május 18., szombat

G. Erdélyi Hermina az idei Pataki Gyűrű-díjas

A színésznövendékek Tízes díját is ő vehette át

Vasárnap este humoros és formabontó gálaműsor keretében adták át a 2001 óta hagyománnyá vált Pataki-gyűrű díjat. Minden évben október 29-én, a délvidéki magyar színjátszás napján kerül a kitüntetetthez a díj.

Mint ismeretes, 1945-ben ezen a napon mutatta be Szabadkán az új Magyar Népszínház Balázs Béla Boszorkánytáncát, Pataki László rendezésében. Ennek emlékére október 29-e a délvidéki magyar színjátszás napja. A vajdasági magyar színháztörténet legtekintélyesebb díját a négy vajdasági színház színművészei közül kapja az a személy, akinek színpadi alakítása a zsűri szerint a legjobbnak bizonyult az évadban.

Pataki László szabadkai rendező, színművész és pedagógus, a szabadkai Népszínház alapító tagjának nevéhez fűződő díjra idén a 2022/2023-as évadban nyújtott színészi teljesítmények alapján Mezei Zoltán Pataki-gyűrű díjas színművész választotta ki a leendő várományosokat. A díjra érdemesnek jelölte Krizsán Szilviát, az Újvidéki Színház színésznőjét Gina szerepéért, a Šopalović vándortársulat című előadásban nyújtott alakításáért, G. Erdélyi Herminát, a Szabadkai Népszínház művésznőjét Iglic szerepéért, melyet az azonos címet viselő Az Iglic előadásban formált meg, Ralbovszki Csabát, a Szabadkai Népszínház színészét, akit a Nem élhetek muzsikaszó nélkül zenés produkcióban Lajos bácsi karakterében láthatott a közönség. Mészáros Gábor, a Kosztolányi Dezső Színház művésze a Ne lőj a fecskére! előadásban megformált Vendég szerepéért tudhatja magáénak a jelölést, valamint a Zentai Magyar Kamaraszínház színművésze, Virág György Krogstad jellemének megformálásáért, melyet a Nóra és Torvald című előadásban nyújtott.

A díjazottról a három tagot számláló zsűri döntött, ők pedig Igor Burić újságíró-kritikus, Kovács Bálint újságíró-kritikus és Pressburger Csaba publicista-szerkesztő voltak.

– Öt remek alakítást láthattunk, és ezért is volt nehéz dolga a zsűrinek. Hermina egy olyan szerepet formált meg, amely meglehetősen érdekes, furcsa és különleges volt. Olyan alakítást nyújtott, amit még tőle sem, de talán másoktól sem nagyon láthattunk. Nem beszéltük meg konkrétan, kinek mi volt a szempontja, mindenkinek más, ami alapján döntött, majd így állt össze a végeredmény – mondta el Pressburger Csaba zsűritag.

Az idei évad legjobb színművésze és egyben a Pataki-gyűrű díjat G. Erdélyi Hermina kapta, valamint az Újvidéki Színművészeti Akadémia színésznövendékeinek Tízes díját – az akadémia 10-es termének szőnyegdarabját – is a művésznő vehette át.

– Minden díjamra büszke vagyok, amit eddig kaptam az életben, a pályafutásom során. Nagyon sokat jelent ez a díj, hiszen egy-egy díjjal szakmailag elismerik az embert bizonyos időközönként, és erre szerintem mindannyiunknak nagy szüksége van. Nekem a legnagyobb díj az, hogy megkaptam az Iglic szerepét. Ez egy nagyon különleges szerep, különleges előadás, teljesen más energiákat mozgat meg az emberben. Rengeteget dolgoztam a karakteren. Az a nyelvezet, amit beszélhetek a színpadon, az gyönyörű. Költőileg teljesen átformált monológokat tudok elmondani, amelyek a magyar nyelv gazdagságát minden szempontból megmutatják. Örülök, hogy meg tudom mutatni azokat a bravúrokat, melyeket ez a nyelv tud. Színészileg pedig komoly munka volt mindezt megfogni, megtanulni, értelmileg úgy prezentálni, hogy az a nézőhöz átmenjen, hiszen elég sok gondolkodni valót hagy maga után egy-egy ilyen monológ vagy gondolat – osztotta meg velünk gondolatait G. Erdélyi Hermina színésznő.

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele