2024. május 9., csütörtök

A három legutóbbi kötetről

Sándor Zoltán irodalmi estje szülőfalujában, Muzslyán

Sándor Zoltán Szabadkán élő író, újságíró három legutóbbi kötetének a bemutatóját tartották meg szombaton szülőfalujában, a bánáti Muzslyán. Az irodalmi esten az Apátlanok és A gonosz átváltozása című novelláskötetekről, valamint a Korunk lenyomata címmel megjelent esszé- és kritikagyűjteményéről hallhatott többet a közönség a szerzőtől, akinek eddig tíz kötete jelent meg.

Az irodalmi est szép számú közönsége egy hangulatos beszélgetés részese volt. A szerzővel Kovács Jolánka író és Csík Mónika költő beszélgettek. Szó volt a kötetekről, de a szerzőnek a szülőfalujához kötődő kapcsolatáról is.

– Nagyon örülünk, hogy Zoli velünk van ma este. Ugyanakkor Csík Mónika is, aki az egyik moderátor lesz az esten. Zoli falunk szülötte, tagja a Sziveri-színpadnak. Évekig velünk volt és dolgozott. Hét évig volt a Színpad elnöke. A Sikoly irodalmi és művészeti folyóirat alapítója és főszerkesztője volt 12 évig. Hiányoltuk a jelenlétét, de többször volt irodalmi estjeink vendége. Hiszem, hogy nemcsak mi örülünk ma este, hanem nagyon sokan a faluból. Sokan ismerik, már várták – mondta Kovács Jolánka, a Sziveri János Művészeti Színpad elnöke.
Sándor Zoltán 16 éve költözött Szabadkára, ahol a Magyar Szó szerkesztőjeként dolgozik. De az irodalmi estekkel továbbra is igyekszik jelen lenni Muzslya irodalmi életében. A muzslyaiak pedig mindig szeretettel várják.   

 – Párhuzamosan írok novellákat, elbeszéléseket és a munkámból kifolyólag esszéket, kritikákat, recenziókat filmekről és könyvekről is. Ezek a novellák, amelyeket ma este bemutatunk, vagyis ez a három kötet különböző időszakokban születtek. A gonosz átváltozása öt évvel ezelőtt jelent meg, a Veszprémi Művészetek Háza gondozásában. Sajnos az azt követő időszakban nem sikerült itt szülőfalumban bemutatni és erre most kerül sor. Ebben a kötetben olyan társadalmi problémákkal foglalkozó történetek szerepelnek, amelyeket harmadik személyben írtam, egy kicsit távol tartva magamat a szereplőktől, míg az Apátlanokban első személyben íródott történetek kaptak helyet. Ahogy a kötet alcíme is jelzi, itt vallomásokról, sok esetben életvallomásokról van szó. Nagyon izgalmas kihívás volt számomra, hogy először is megtaláljam az elbeszélő hősnek a nyelvezetét, hogy hogyan szólal meg. A harmadik kötet pedig esszé és kritikák gyűjteménye, amelyeket az évek során írtam folyóiratokba, a Magyar Szó rovataiba. A Korunk lenyomata 2020-ban jelent meg és nem volt bemutatója a járványhelyzet miatt – mondta a szerző.    

A könyvbemutatót a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület felújított könyvtártermében tartották meg. Közreműködött Molnár Lábadi Csilla és Mák Andrea.

Nyitókép: Kovács Jolánka és Csík Mónika a szerzővel, fotó: Kecskés István