2024. május 10., péntek

Az ország legrégebbi zenedéje

Lenyűgöző koncerttel ünnepelte fennállásának 155. jubileumát a Szabadkai Zeneiskola

Lányi Ernő, Gaál Ferenc, Franz Schubert, Isidor Bajić és Johann Strauss szerzeményeinek dallamaival, és nagyszámú érdeklődő közönséggel telt meg szerdán este a szabadkai Zsinagóga, ahol a Szabadkai Zeneiskola – az ország legrégebbi zenedéje – egy nagyszabású hangversennyel ünnepelte meg fennállásának 155. jubileumát. A koncerten Lányi Ernő, az oktatási intézmény egykori igazgatója halálának 100. évfordulójára is megemlékeztek.

A hangverseny repertoárjában Paskó Csaba és Csikós Krisztina karnagyok vezényletével a középfokú zenede énekkara és szimfonikus zenekara olyan színvonalas és nagyszerű koncertet adott, amit a közönség valószínűleg még sokáig emlegetni fog.

Az impozáns helyszínen megrendezett hangversenyen elsőként Stevan Bakić, Szabadka polgármestere köszöntötte a jelenlevőket. Felszólalásában köszönetet mondott a zeneiskola képviselőinek, hogy állandó tagjai, illetve szervezői a város kulturális rendezvényeinek, emellett gratulált a diákok belföldi és külföldi versenyeken elért kiváló eredményeihez is, de azokat a tanárokat is megdicsérte, akik elhivatottan és fáradhatatlanul készítik fel a tanulókat a különféle megmérettetésekre.

– A Szabadkai Zeneiskola halkan, mindenféle felhajtás nélkül nyitotta ki kapuit 1868-ban. Hosszú éveken át fejlődött, új szakok nyíltak, folyamatosan nőtt a diákok létszáma is. Ma több mint 750 – 6-tól 19 éves korú – diák folytatja itt a tanulmányait. A Szabadkai Zeneiskola az egyetlen zeneiskola Szerbiában, ahol középfokon magyar nyelven is tanulhatnak a tehetséges fiatalok. A gyerekek itt több mint 20 hangszer közül választhatnak, amelyen tanulni fognak. Egyetlen kulturális rendezvény, iskolanap, kiállításmegnyitó, fesztivál sem képzelhető el az intézmény növendékeinek fellépése nélkül. A zeneiskola ma is a város egyik legjelentősebb oktatási intézménye, a múlt évben a különböző országos és régióbeli megmérettetéseken több mint 200 tanulója részesült jutalomban. A jelenlegi városvezetés prioritásai közé tartozik az oktatási intézményekbe történő beruházás, mert az oktatás e város és hazánk fejlődésének egyik alappillére. Mindannyiunk érdeke, hogy a Szabadkai Zeneiskola továbbra is megtartsa a renoméját – emelte ki Stevan Bakić.

– Ahol a szavak elnémulnak, a zene beszél helyettünk. A zenét nem érinthetjük meg, de ő megérinthet bennünket, a hagyomány és az igazi értékek hordozójaként – hangsúlyozta köszöntő beszéde elején Dragana Nikolić, a Szabadkai Zeneiskola igazgatója. Mint mondta, minden iskolaév egyfajta jubileumot jelent az intézményben dolgozók számára, hiszen évzáró koncerteket tartanak, ismert művészek és zeneszerzők évfordulóira emlékeznek, díjakat kapnak.

A rendezvényen elbúcsúztatták a nyugdíjba vonuló kollégákat, valamint köszönő oklevelekkel díjazták azokat a tanárokat, akik a 2022/23-as iskolaévben elismerésekben részesültek.

Az eseményt megtisztelték jelenlétükkel mások mellett a Szabadkai Zeneiskola volt igazgatói, Balázs Piri István és Barlai Edit, valamint a nemzeti kisebbségi tanácsok és hitközségek képviselői, az iskolaszék és a szülői tanács tagjai, továbbá más intézményvezetők is.

Nyitókép: Molnár Edvárd