2024. május 9., csütörtök
EMLÉKEZTETŐ

A XIX. század költői – A XXI. század költői

Felhívás vajdasági középiskolások részére

Mint azt már a tavasszal hírül adtuk, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a MOZDULJ! PETŐFI! vajdasági programsorozat keretében a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium és a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium A XIX. század költői – A XXI. század költői címmel versenyt hirdet vajdasági középiskolások részére.

A versenyben részt vehet minden tanuló, aki a felhívás kiírásakor és/vagy a verseny 2023. november 18-i alkalmán valamely vajdasági gimnázium, szakközépiskola vagy szakiskola tanulója; tehát azon diákok is jelentkezhetnek, akik a 2022/2023-as tanévben fejezik be középiskolai tanulmányaikat, és azok is, akik a 2023/2024-es tanévben fogják megkezdeni.

A verseny két színtéren zajlik: egyéni és csapatverseny formájában. A versenyzők választhatnak, hogy csak egyéniben vagy csak csapatban, vagy mindkettőben részt vesznek. A tanulók egyéniben beküldött pályaműveikre 1–100 pontot kapnak, a zsűri értékelése alapján. Ha a tanuló másik két társával a csapatversenyben is részt vesz, az egyéni pontjait átviszi magával, és azok hozzáadódnak csapatának pontjaihoz. A csapatversenyen az induló csapatok feladatlaponként 200–500 pontot gyűjthetnek.

Példa: Zsófi történelemből ír egy esszét, amit beküld, a zsűri 40 pontot ad érte. Gergő szobrot készít, amit beküld, a zsűri 78 pontot ad érte. Anna nem nevez egyénileg, ő Zsófival és Gergővel közösen vesz részt magyar nyelv és irodalom tárgyból a csapatversenyben, ami 2023. november 18-án lesz a Kosztolányi Tehetséggondozó Gimnáziumban. Ennek a csapatnak így már van 118 pontja. A magyar nyelv és irodalom teszten szereznek még 482 pontot, így összesen 600 ponttal zárják a teljes versenyt. Tamás verset ír, amit beküld, a zsűri 65 pontot ítél meg rá. Ő a csapatversenyen nem szeretne részt venni, az egyéni mezőnyben várja helyezését.

1. EGYÉNI VERSENY:

A tanulók egyénileg nevezhetnek be (kivétel a filmes alkotás – részletek a D) pontnál), saját alkotásuk beküldésével. A diákok kizárólag saját szellemi tulajdonukat képező eredeti alkotással pályázhatnak. Egy versenyző akár több művészeti ágban, több témában is elkészítheti alkotását.

Az elkészült alkotásokat legkésőbb 2023. október 2-áig kell postázni (az alkotás jellegétől függően) a VM4K címére: Makszim Gorkij út 6/A, Szabadka, e-mail-címére: office@vm4k.org.rs, vagy személyesen átadni a VM4K-ban a fenti határidőig.

Az egyéni versenyen a következő művészeti ágakban, a következő meghatározott témákra készített alkotásokat várjuk:

A) IRODALOM

Választható műfajok: vers, novella, esszé, tanulmány

Választható témák:

A/1) „Petőfit saját szobra takarja el” (Weöres Sándor)

A/2) Utálatos, mint a kukoricagölődin

A/3) A szerelem:,,édes epe, émelygős csemege...”

 

Az irodalmi alkotásokat értékeli: Antalovics Péter költő, újságíró, Csík Mónika költő, író és L. Móger Tímea költő, újságíró.

B)TÖRTÉNELEM

Választható műfaj: esszé

Választható témák:

B/1) Petőfi a kortársak és a kései utókor szemében

B/2) Petőfi kultusza Vajdaságban

B/3) Petőfi Szendrey Júlia emlékeiben, illetve Petőfi és Szendrey Júlia kapcsolata

A történelmi esszéket értékeli: Agyánszki Máté történész, Molnár Tibor történész, levéltáros, Patyi Szilárd történész, újságíró

C) KÉPZŐMŰVÉSZET

Választható műfaj: rajz, plakát, festmény, szobrászat

Választható témák:

C/1) Korkép: nemzeti zaj, márciusi illat

C/2) Petőfi Recycled

C/3) Petőfi a nemzet (szuper)hőse

A képzőművészeti alkotásokat értékeli: Blaskó Árpád tervezőgrafikus, Brenner János szerkesztő és Kucor Tamara művészettörténész.

D) FILM

A filmes alkotásokkal nemcsak egyéniben, hanem többfős stábbal is lehet benevezni, minden beküldött filmes alkotás közreműködője megkapja a zsűri által megítélt pontot. Feltétel, hogy a filmet készítő minden stábtag középiskolás legyen. A pályaművek hossza nem haladhatja meg a 20 percet.

Választható műfajok: kisjátékfilm, dokumentum-, riport-, animációs vagy kísérleti film, filmesszé

Választható témák:

D/1) „Sosem tagadom meg a származásomat” – Gyökerek és szerepek

D/2) „Az álmok nem hazudnak” – Mítoszok és kultuszok

D/3) Petőfi napjainkban

A filmes alkotásokat értékeli: Miskolci Renátó operatőr, vágó, fényképész, Oláh K. Tamás teatrológus és Orosz Ildikó újságíró, szerkesztő.

2. CSAPATVERSENY:

A csapatverseny témája Petőfi Sándor, valamint az 1825-ös pozsonyi országgyűléstől az 1867-es kiegyezésig tartó időszak kora, irodalma, történelme és művészete.

A tanulók háromfős csapatokban nevezhetnek be a verseny ezen részére. A csapatok tagjai a középiskola bármely évfolyamára járó, akár különböző intézményben tanulók közül kerülhetnek ki.

A csapatok egy választott tárgyból versenyeznek, amelyből közösen oldanak meg egy feladatlapot. Választható tárgyak:

– irodalom,

– történelem,

– képzőművészet,

– film.

A csapatverseny 2023. november 18-án lesz, választott tárgytól függően a következő helyszíneken:

– irodalomra vagy történelmi tárgyra jelentkezők a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban,

– képzőművészet vagy film tárgyra jelentkezők pedig a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban versenyeznek.

 

A csapatversenyen való részvételhez az alábbi linken elérhető jelentkezési lapot kell kitölteni: https://forms.gle/6wahvGrxcb9B28Sa9

A jelentkezés határideje: 2023. október 2.

A csapatok felkészülését segítendő, szakirodalmi listát teszünk közzé, amely a VM4K honlapján (https://www.vm4k.org.rs/ajánlott-irodalom-xix-század-költői-xxi-század-költői-versenyre-való-felkészüléshez) elérhető.

Az egyéni és csapatversenyen legjobb teljesítményt nyújtó és legtöbb pontot gyűjtő versenyzők és csapatok értékes ajándékcsomagot kapnak, valamint 2024. márciusában budapesti kirándulásra mehetnek, amely során meglátogatják az 1848. március 15-i események ikonikus helyeit, valamint Petőfihez köthető helyszíneket. A versennyel kapcsolatban a 024/4150-712-es telefonszámon vagy az office@vm4k.org.rs e-mail-címen kaphatnak további információt.

Fontos dátumok:

A csapatversenyre való jelentkezés határideje: 2023. október 2.

Az egyéni pályaművek beküldési határideje: 2023. október 2.

A beérkezett egyéni alkotások zsűri általi kiértékelése: 2023. október 31.

A csapatverseny és díjkiosztók időpontja: 2023. november 18.