2024. május 12., vasárnap

Bonjo Lungov is díjazott

Odaítélték a 30. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál elismeréseit

A 30. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál a jövő hét vasárnapján, e hó 17-én kezdődik és 22-éig tart. A helyszín ezúttal is Szabadka, a szervező pedig a Szabadegyetem.

A fesztiválhoz kapcsolódóan minden évben odaítélik a Kis herceg-díjakat is, amiket általában a rendezvénysorozat nyitónapján adnak át.

Az Egy egészen egyszerű Piroskáról című előadást holnap, szombaton 14 órától magyarul játsszák a palicsi Vigadó teraszán (Fotó: Lukács Melinda)

Az Egy egészen egyszerű Piroskáról című előadást holnap, szombaton 14 órától magyarul játsszák a palicsi Vigadó teraszán (Fotó: Lukács Melinda)

Nemrég fény derült arra is, hogy kik a díjazottak. Az idei Kis herceg-díjat Amela Vučenović, Jelena Sitar és Bonjo Lungov kapják meg. Amela Vučenović sokoldalú szarajevói alkotó. Több mint ötven bábelőadásban játszott, húsz darabot írt és negyven előadást rendezett, úgy Szerbiában, mint Észtországban és Oroszországban is. Jelena Sitar gyakran tart műhelymunkákat, és sok helyen publikált is a bábszínházat érintő témákban. Megközelítőleg hatvanöt előadást rendezett, Szlovéniában és más országokban is. Mostanában leginkább a kamishibait kutatja. A kamishibai, papírszínház vagy meseszínház, tulajdonképpen egy japán mesélési forma, az utcai rendezvények egyik kedvelt műsora. Úgy tudni, a buddhista templomokban terjedt el a 12. században. Sokak örömére Bonjo Lungov bolgár alkotó is az idei Kis herceg-díjazottak között van. Ő is sokoldalú tevékenységet fejt ki a gyermekszínházak területén, és számos előadás rendezője. Bonjo Lungov és rendezőtársa, Konstantin Karakostov két előadást is rendezett a Szabadkai Gyermekszínházban, egyik A színháznak szeretettel látványos, zenés produkció, a másik pedig az Egy egészen egyszerű Piroskáról, amely a jól ismert mesét, pontosabban annak fő karakterét, Piroskát idézi meg, egy szellemes, szintén zenés előadás keretében. A produkciót most hétvégén a palicsi szüreti napokon is játsszák a Vigadó nagyteraszán holnap, szombaton 14 órától magyarul, vasárnap 14-től pedig szerbül.

A Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál szervezői idén egy új díjat is létrehoztak – amelyet Oton Tomanićról neveztek el – azon színházi alkotók, gondolkodók, teatrológusok részére, akik nagy mértékben hozzájárultak a színházi művészet magasabb szintre emeléséhez. Az idei, egyben első díjazott dr. Zoran Đerić, aki huzamosabb ideje a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál szelektora is. Dr. Zoran Đerić idén tizennégy előadást válogatott be a fesztivál versenyprogramjába, emellett pedig gazdag kísérőprogram is várja majd az érdeklődőket.