2024. május 9., csütörtök

Újra látogatói rekorddal zárta a nyarat a SZIN

Véget ért a Szegedi Ifjúsági Napok, mely rengeteg magyar és neves nemzetközi fellépővel, valamit gazdag programmal zárta idén is a nyári fesztiválszezont. A SZIN-t idén is az Újszegedi Partfürdőn szervezték meg, augusztus 23-a és 26-a között. Az először 1968-ban megrendezett fesztivál idén lett 55 éves, a jubileum alkalmából pedig sok meglepetéssel készültek a szervezők a fesztiválozóknak.

A Halott Pénz együttes (Fotó: Ótos Annabella)

A Halott Pénz együttes (Fotó: Ótos Annabella)

A fesztiválra már jóval a kezdés előtt elkelt az összes a bérlet, a pénteki napra pedig elfogyott az összes napijegy is, így idén is volt telt házas nap. A szervezők minden évben a nemzetközi élmezőnyből is válogatnak, így lett, hogy idén Alok, a Lukas Graham zenekar, Timmy Trumpet és Rita Ora is fellépett a jubileumi SZIN-en. „Már az elővételes jegyfogyásból láttuk, hogy nagy lesz idén az érdeklődés, ezért bővítettük a vendégteret, hogy kényelmesen ki tudjuk szolgálni a látogatóinkat. Számunkra a „teltház" nem egyszerűen egy számszerűsíthető cél, hanem annak a felelőssége, hogy boldog együttlétben érezhessék jól magukat a fesztiválozók" – nyilatkozta a főszervező, Kolonics Erika.

A hét színpadon több mint 200 előadó lépett fel a négy nap alatt. Idén is nagy segítségére vált a fesztiválozóknak a SZIN mobilapp, amelyben a fesztivált érintő alapvető információk beszerzésén túl (koncertek, térkép, házirend, stb.) mindenki saját, személyre szabott lineup-ot készíthetett. Így könnyebben lehetett terveket szőni és átlátni, hogy melyik időpontban és hol lesznek a kedvenc előadóink.

Rita Ora (Fotó: Ótos Annabella)

Rita Ora (Fotó: Ótos Annabella)

Az élet nem csak az esti koncertek idején zajlott, számos nappali aktivitás is várta a fesztiválozókat. Idén is megrendezésre került a Civil Falu, ahol civil szervezetek mutatták be a tevékenységüket különböző játékok és kvízek keretein belül. De voltak szimulátorok, teqball asztal, csocsó, sakk, edzőterem, különböző kézműves foglalkozások, tehát mindenki megtalálhatta a neki tetsző időtöltést. A fesztivál területén az országban egyedüliként két medence is megtalálható, és mivel szinte mindennap kánikula volt, sok fesztiválozó használta ki az alkalmat és hűtötte le magát a vízben a nappali koncertek előtt, alatt és után.

Egy hatalmas fogás is horogra akadt a SZIN végére. A fesztivál ideje alatt kialakítottak a szervezők egy 1000 négyzetméter felületű „horgásztavat", melyben úszkált egy megjelölt aranyhal is, és aki azt kifogja, 1 millió forintot nyer. A jubileumi SZIN zárónapján – három év után – egy mázlis pecás végül kifogta az értékes példányt.

Az idei SZIN hatalmas sikere után nem is lehet kérdés, hogy jövőre is jön a folytatás, aminek már az időpontja is ki van tűzve: 2024. augusztus 28–31.