2024. május 20., hétfő

Önazonosságunk megőrzésének központja

A Csókai Művelődési és Oktatási Központ kiemelt jelentőségű kulturális intézmény státust kapott

Az észak-bánáti magyarság önazonossága megőrzésének kiemelkedő jelentőségű intézménye a Csókai Művelődési és Oktatási Központ, többek között erről döntött a csókai községi képviselő-testület. A határozat jelentőségéről Oláj Tibor, a kkt elnöke számolt be lapunknak:

– A községi képviselő-testület szerdai, 18. ülésén többek között meghoztuk a Csókai Művelődési és Oktatási Központ alapításáról szóló új határozatot. Az intézmény alapítói okiratának teljesen új változatáról van szó. Csóka község az intézményt még a korábbi csókai munkásegyetem jogutódjaként 1995-ben alapította meg. A szerb parlament 2009-ben hozta meg a kultúráról szóló törvényt, amely 2021-ben módosításon ment át. A törvény előírja az alapítói jogok összehangolását a törvényes rendelkezésekkel. Másrészről a Magyar Nemzeti Tanács tavaly december végi ülésén a Csókai Művelődési és Oktatási Központot a Szerbiában élő magyar nemzeti közösség kiemelt jelentőségű intézményévé nyilvánította.

A meghozott végzés indoklásában az MNT kiemeli, hogy a csókai MOK az észak-bánáti magyarság egyik legjelentősebb szellemi központja. Alapvető feladatai közé tartozik Csóka község művelődési életének a megszervezése, tevékenysége mégis az egész régióra kihat, hiszen közgyűjteményi és felnőttképzési tevékenységén kívül fontos szerepet tölt be a helyi és a környékbeli magyar művelődési egyesületek, civil szervezetek közösségi életének szervezésében és segítésében is. Kisebb-nagyobb közösségi terei és a több mint háromszáz férőhelyes színházterem számos színielőadásnak, fesztiválnak, nagyrendezvénynek ad otthont.

A MOK keretében működik a nagymúltú közkönyvtár is, amelynek könyvállományát a második világháború után a Léderer-fivérek egykori magánkönyvtára alapozta meg. A könyvtár mára már több mint 25 000 kötetből és egyéb dokumentumból álló közművelődési könyvtárrá nőtte ki magát. Hála az MNT telematikai fejlesztéseinek és az integrált könyvtári rendszernek köszönhetően, mára már nemcsak katalogizál, kölcsönöz vagy olvasótermi kötetek hozzáférését biztosítja, hanem a munkafolyamataiban megtalálható a digitalizálás, a digitális tartalmi szolgáltatások, az archiválás, a publikálás, a mobilapplikáció és a digitális újrahasznosítás is. A könyvtár alapító tagja a KAPOCS könyvtári csoportnak, amely a legjelentősebb vajdasági magyar szak- és közkönyvtárakat egyesíti.

E tények megerősítették az MNT szándékát, hogy a Csókai Művelődési és Oktatási Központ kiemelt jelentőségű kulturális intézmény legyen. Ennek kapcsán az újonnan meghozott alapítói okirat úgy rendelkezik, hogy a Csóka község által alapított MOK a szerbiai magyar közösség számára kiemelt jelentőséggel bír, mégpedig a magyar nemzeti közösség művelődése és nemzeti identitásának a megőrzése és fejlesztése szempontjából – emelte ki a képviselő-testület elnöke.