2024. május 20., hétfő

Felemás és apró történetek

Pejin Attila és Péter László a könyvbemutatón – a szerző felolvasott a közönségnek (Fotó: Gruik Ibolya)

A székelykevei kuckó biztonságában kisgyermekként hallott titokzatos történetek hívták életre Péter László grafikusművész Kërësztapám nadrágja című, al-dunai székely felemás és apró történeteket tartalmazó kötetét. A gyermekkorból hozott igaz meséket felnőttként lejegyezte, a töredékben fennmaradtakat kiegészítette, illetve hozzáadta a megélt hétköznapok kis történeteit.

A Székelykevén, Hertelendyfalván és Sándoregyházán összeszedegetett morzsákat igyekszik könyvében továbbadni, ezzel is kifejezve, hogy közösségének mindenkor hálával tartozik. A tájjellegű elbeszélésmódot, az eredeti képi világot kicsit átmesélve, de a hagyományokat tiszteletben tartva adta közzé szülőfaluja valóságos életét. A szerző a kötetet bőséges illusztrációkkal és jegyzetekkel egészítette ki.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gondozásában megjelent kötetet szerdán estefelé mutatták be a zentai Városi Múzeumban, ahol Pejin Attila történész ismertette a grafikusművész korábban megjelent könyveit is: a Vándor fecske hazatalál? című és a Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor történetét bemutató TAKT című kiadványokat.