2024. május 16., csütörtök

A művészi teljesítmény elismerése

Átadták a Forum Könyvkiadó Intézet díjait

Az eseményhez kapcsolódó képgalériát ITT tekintheti meg. 

Újvidéken kedden átadták a Híd Irodalmi Díjat, a Forum Képzőművészeti Díjat és a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat.

– Gratulálok a díjazottaknak, mind a hárman megérdemelten vannak itt. Ha végignézünk az elmúlt évek díjazottjainak névsorán, minden bizonnyal közéjük illenek – emelte ki Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója a díjátadó ünnepségen.

A Híd Irodalmi Díj bírálóbizottsága – Antalovics Péter, Bordás Győző, Lódi Gabriella, Lovas Ildikó és Mészáros Anikó összetételben – a 2021. évi Híd Irodalmi Díjat Szögi Csabának ítélte oda Szakura angyalai című kötetéért, amely a zEtna kiadó gondozásában jelent meg.

– A díjazott kötet felépítette saját magát, egy másik univerzumot. A díj igazából meglepetést okozott, és kíváncsiságot keltett bennem. Nekem elsősorban az olvasóközönség az első, de természetesen jólesik a szakmai elismerés – mondta Szögi Csaba.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A Vajdasági Magyar Művészeti Díj bírálóbizottságának tagjai – Klemm Dávid, Mészáros Gábor és Sárközi Noémi – a 2021. évi Vajdasági Magyar Művészeti Díjat Hernyák Györgynek ítélték oda, aki az újvidéki Művészeti Akadémia nyugalmazott tanára, valamint a Tanyaszínház társalapítója, és a szabadkai Népszínház főrendezője.

 – Úgy érzem, hogy az életemet valójában a véletlenek irányítják. A szüleim úgy döntöttek, hogy vasutas leszek, de lekéstem a felvételit. Aztán meglepő módon felvettek a zeneiskolába. Tizenkilenc évesen voltam először színházban. Akkor döntöttem el, hogy színész akarok lenni. Végül az sem jött össze, hanem rendező lettem, de lehet, hogy ez mégsem véletlen? Talán van valami odafenn, ami irányítja az életemet. A munkám során nem a fontosságról szeretnék beszélni, hanem a felelősségről. Ha meghívnak valahová rendezni, és nem sikerül jó előadást alkotnom, akkor egyszerűen nem hívnak többé, de ha diákokkal dolgozom, az óriási felelősséget jelent, hiszen a kezükbe kell majd adnom egy diplomát. Én felelek azért, hogy milyen életük lesz. Ilyenkor a jó tanár mindent elkövet, hogy megfelelő színészt neveljen belőlük. Ezért gondolom úgy, hogy a tanárság sokkal felelősségteljesebb munka, mint a rendezés. Amikor találkozom a volt diákjaimmal, úgy érzem, hogy 20 évet fiatalodok, és jól érzem magam – emelte ki Hernyák György.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A Butterer Kiss Márta, Kanyó Ervin és Maurits Ferenc összetételű bírálóbizottság egyhangú döntése alapján a 2021. évi Forum Képzőművészeti Díjat Miroslav Jovančić érdemelte ki, a Szabadkai Kortárs Galériában megrendezett Mirror for a Blind Man című kiállításával.

– Amióta komolyabban elkezdtem keresni a saját szerepemet a képzőművészetben, rájöttem, hogy azzal kell foglalkoznom, ami legközelebb áll hozzám, mert csak azt tudom úgymond megfogalmazni a festményeimen. A képeimen megjelenített történetek és élmények valójában az életemből származnak. Nem tudnék róluk semmi különlegeset mondani, mert nagyon egyszerű dolgokról van szó. Az inspirál, amit szeretek, ami élményt nyújt nekem. Nagyon tradicionális módon alkotok. Egyáltalán nem nevezhető kortársnak, hogy ecsettel festek vászonra, de büszke vagyok arra, hogy továbbra is keresem a szépet. A szép viszont egy nagyon veszélyes szó a kortárs művészetben, súrolja az elfogadott és nem elfogadott között lévő határt. Én viszont egész életemben vágyom a szép élményekre – mondta a díjazott.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Szakállas Zsolt, a Tartományi Kormány alelnöke, Erdődi Edvina, a Forum Könyvkiadó Intézet Igazgatóbizottságának elnöke és a Magyar Szó megbízott igazgatója, Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője, Kudlik Zoltán tartományi művelődési, tájékoztatási és vallási közösségi segédtitkár, valamint Jovánovity Patyerek Réka és Brenner János igazgatóbizottsági tagok.

Nyitókép: Miroslav Jovančić, Szögi Csaba és Hernyák György (Fotó: Dávid Csilla)