2024. május 15., szerda

Kortalan alkotás

Az évad második bemutatója a Zentai Magyar Kamaraszínházban

A magyar irodalom egyik gyöngyszemét, Petőfi Sándor János vitézét vitte színpadra a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata, szombaton délelőtt mutattak be a nagyközönségnek.

A produkciót Szabó Sebestyén László, Junior Prima-díjas magyar színész rendezte, aki elmondta, igyekezett úgy színre vinni a klasszikust, hogy mindenki megtalálja benne önmagát és a sajátjuknak érezhessék.

A produkció szereplői, középen Székely Bea, aki Iluskát alakította (Fotó: Gergely Árpád)

A produkció szereplői, középen Székely Bea, aki Iluskát alakította (Fotó: Gergely Árpád)

– A próba folyamán igyekeztünk megválaszolni azt, hogy mit jelent nekünk Tündérország, és kinek hol van, hol tudom azt megkeresni magamban? Ki az én Iluskám, aki végig segít az életen? Akár ott van mellettem, akár nincs. Kik a barátaink, akikre támaszkodhatunk? Akik minden nehézségen át tudnak bennünket segíteni. Ez volt a rendezésem vezérfonala – magyarázta.

Kukorica Jancsit Nešić Máté alakította. Véleménye szerint Jancsi egy igen egyszerű figura, nála nincsenek hátsó szándékok, és manapság ritka az ilyen ember. Hozzátette, hogy ezzel a karakterrel lehet azonosulni, sőt jó is, viszont a mai világ viszontagságai miatt nehéz. A színművész azt is elárulta, hogy valamilyen szinten édes tehernek érezte, hogy ő alakítja a főhőst.

Kukorica Jancsit Nešić Máté, a mesélőket Verebes Judit, Szilágyi Áron, Virág György és Dévai Zoltán formálták meg (Fotó: Gergely Árpád)

Kukorica Jancsit Nešić Máté, a mesélőket Verebes Judit, Szilágyi Áron, Virág György és Dévai Zoltán formálták meg (Fotó: Gergely Árpád)

– Bizonyos szempontból az volt, de inkább azért, mert általában épp ellenkező karakterű figurákat játszom, a negatív szerepeket formálom meg az előadásokban. Így volt szerencsém főleg gonosz varázslókat megjeleníteni a gyerekelőadásokban. Nem azt mondom, hogy az már nagyon megy, de az ember hozzászokik egy bizonyos típushoz. Nyilván nem véletlenül döntöttek úgy, hogy én formáljam meg János vitézt. Kérdeztem a rendezőt, hogy ő választotta-e, hogy meglátott-e valamit bennem. Utálom azt a szót használni, hogy kihívás, de ez most az volt. Nem sűrűn van alkalmam ilyen figurát megformálni – emelte ki Nešić Máté, aki úgy véli, ez nem kimondottan gyermekelőadás, inkább ifjúsági, a kamasz és az annál idősebb korosztálynak szól.

Petőfi Sándor 1844-ben írta meg a János vitéz című elbeszélő költeményét, a magyar népies irodalom egyik legjelentősebb művét. A történet egy igazi mese arról, hogy hogyan lett Kukorica Jancsiból Tündérország királya. Az odáig vezető út hosszú, viszontagságos és kalandokkal teli volt, de végül visszakapja azt, amire egész idő alatt vágyott, szeretett Iluskáját.

A szépen kidolgozott díszlet nagyban hozzájárult az előadás színvonalához (Fotó: Gergely Árpád)

A szépen kidolgozott díszlet nagyban hozzájárult az előadás színvonalához (Fotó: Gergely Árpád)

A produkció további szereplői: Iluska – Székely Bea, mesélők – Verebes Judit, Szilágyi Áron, Dévai Zoltán és Virág György. A díszletet és a jelmezeket Ondraschek Péter tervezte, a koreográfus Mészáros Martin volt.

Az előadás a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta község önkormányzatának segítségével valósult meg.

Nyitókép: Kukorica Jancsit Nešić Máté, a mesélőket Verebes Judit, Szilágyi Áron, Virág György és Dévai Zoltán formálták meg (Fotó: Gergely Árpád)