2024. május 20., hétfő

Hetvenéves a Zentai Művésztelep

Szombat este nyitották meg és egy hónapon keresztül lesz megtekinthető a Zentai Városi Múzeum Zenta város Monográfiája Festészeten és Grafikán keresztül címet viselő kiállítása, ami egyben főhajtás a fennállásának hetvenedik esztendejét ünneplő Zentai Művésztelep előtt.

Gergely Árpád felvételei

Gergely Árpád felvételei

Így a megnyitó közönsége, illetve mindazok, akik megtekintik a kiállított képzőművészeti alkotásokat, abból a gazdag képzőművészeti gyűjteményből kaphatnak ízelítőt, amely a művésztelep hét évtizedes működése során jött létre, és amely a város képzőművészeti életének részletgazdag és pontos lenyomatát adja.
A vajdasági magyar képzőművészet napja alkalmából megrendezett kiállításról Szarka Mándity Krisztina művészettörténész, a Zentai Városi Múzeum muzeológusa, a kiállítás kurátora nyilatkozott napilapunknak:
– A nap egyúttal Ács József születésnapja is, aki kulcsfigura számunkra ebben a történetben, hiszen őt tartjuk a zentai művésztelep alapítójának, sőt, igazából az összes többi, sorban következő művésztelep létrejötténél is bábáskodott – hangsúlyozta ki a művészettörténész, aki a kiállítás összeállítása kapcsán elmondta azt is, hogy hatalmas kihívás volt számukra, hogy hetven évet bemutassanak egy ilyen picike térben.

Szarka Mándity Krisztina azt is elújságolta, hogy a december 19-éig megtekinthető kiállítás végén kiállítás-záró tárlatvezetést is rendeznek, amely során a Zentai Művésztelepen az évek során készült videóművészeti anyagokat is bemutatják.

Gergely Árpád

Gergely Árpád

A kiállítást Ninkov Kovačev Olga szabadkai művészettörténész, múzeumi tanácsos nyitotta meg, aki 1991–1997 között a Zentai Városi Múzeum művészettörténészeként és a Zentai Művésztelep vezetőjeként dolgozott. Beszédében mindenekelőtt a művésztelep bölcső jellegére hívta fel a jelenlévők figyelmét. Mert ahogyan hangsúlyozta: Zentán ringott a vajdasági művésztelep-mozgalom bölcsője. Ugyanis azt megelőzően a most már horvátországi Újlakon (Ilok) is volt hasonló próbálkozás, de a zentai az, amit a mai napig megrendeznek. Emellett megemlítette, hogy nemcsak a vajdasági művésztelep-mozgalom, hanem a Szabadkai Kortárs Galériának is a bölcsője a Zentai Művésztelep, amely elmondása szerint egy olyan fantasztikus hangszer, illetve játékszer, ami nem adatott meg minden városnak.
– Azt kívánom a mostani művészgárdának, valamint a szervezőknek, a művészettörténészeknek és a politikusoknak is természetesen, hogy sikeresen vigyék tovább és élvezzék a Zentai Művésztelepet, hogy az utánunk jövők is élvezhessék – zárta beszédét a művészettörténész.

Gergely Árpád

Gergely Árpád

Gergely Árpád

Gergely Árpád

A megnyitó közönségét a kiállítás megnyitója előtt Miroslav Jovančić „melegítette be" hegedűjátékával, majd Ágoston Lóránt zenész, illetve Szabó Szegedi Béla és Beszédes István költők működtek közre.

Nyitókép: Gergely Árpád