2024. május 10., péntek

Hét várományos

A hónap végén kiderül, ki kapja meg idén a Pataki-gyűrűt

Hamarosan sor kerül Szabadkán a Délvidéki Magyar Színjátszás Napjának rendezvényeire. Idén is lesz Pataki-gála, hét várományosa van a Pataki-gyűrű díjnak, elmarad a Felolvasószínház, de megnyílik egy régóta tervezett tárlat. A részletekről a szabadkai Népszínház tegnapi sajtótájékoztatóján értesülhettünk.

Igor Lerić, a szabadkai Népszínház igazgatóhelyettese kiemelte, hogy huszadszor ünnepeljük a Délvidéki Magyar Színjátszás Napját, arra emlékezve, hogy 1945. október 29-én mutatták be az első előadást a szabadkai Népszínházban, Balázs Béla Boszorkánytáncát, Pataki László rendezésében, aki a színház alapítója is volt.

Az idei rendezvénysorozat hétfőn kezdődik, a műsort Körmöci Petronella, a Magyar társulat igazgatója ismertette:

– Hétfőn, 24-én, Molière Tudós nők című produkciót láthatják a nézők, a topolyai Mara Amatőr Színház előadásában. Ők a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók 26. Találkozóján kapták meg a Pataki László-díjat. Az előadást Jankovics Andrea rendezte.

Kedden, 25-én, 17 órakor a szabadkai Kortárs Galériában megnyílik a Magyar Művészeti Akadémia Harag György életmű-kiállítása. Nagy öröm a számunkra, hogy ez megvalósul, hiszen már 2020 óta folynak az egyeztetések, a Covid eddig útját szabta ennek a kiállításnak. A Magyar Művészeti Akadémia abban az évben Harag György-emlékévet hirdetett meg, ebből az alkalomból jött létre ez a nagyszabású tárlat is erről a meghatározó rendezőről. A kiállítás az életművét mutatja be, az általa rendezett legkiemelkedőbb előadások fotóival, archív anyagokkal és levelekkel. Ezzel a mostani tárlattal le is zárul az emlékév. A kiállításra a Magyar Művészeti Akadémia, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata, valamint a szabadkai Kortárs Galéria együttműködésében kerül sor, és Harag György délvidéki rendezéseire fókuszál.

A meghirdetett műsor ellenére idén mégis elmarad a Felolvasószínház és a Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka is, ennek oka forráshiány, nehéz időket élünk, az eddig beérkezett drámák azonban részt vesznek a következő évi Felolvasószínházon, tehát versenyben maradnak.

A műsor 28-án, pénteken folytatódik az Újvidéki Színház vendégjátékával, Terék Anna Láthatatlan kölykök című előadásával, amelynek a rendezője Lénárd Róbert. Érdekesség, hogy Terék Anna ezt a drámát kimondottan az Újvidéki Színháznak írta. A darab egyebek közt a felnőtté válással, a serdülőkkel, a problémáikkal, a felnőttekkel való kapcsolatukkal foglalkozik – hallottuk Körmöci Petronellától, aki a Pataki-gyűrű várományosainak névsorát is beharangozta.

– A Patak-gálára 29-én kerül sor, nagy öröm a számunkra, hogy az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói készítik az ünnepi műsort. A Pataki-gyűrű díjat az előző évadban nyújtott legkiemelkedőbb színészi alakításáért ítéli oda a zsűri, és ezt ünnepi gála keretében adják át. A pecsétgyűrű mellé pénzjutalom is jár, ezt és a rendezvénysorozat többi műsorát is nagyrészt a Magyar Nemzeti Tanács támogatja. Az idei jelöltek: Banka Lívia (Kosztolányi Dezső Színház–Újvidéki Színház – Amikor Isten hasba rúg), Hajdú Tamás (szabadkai Népszínház – Élőhomok), Mészáros Árpád (Újvidéki Színház – III. Richárd), Pámer Csilla (szabadkai Népszínház – Három nővér) és Szilágyi Áron (Zentai Magyar Kamaraszínház – Művészet). Idén azonban még két színész került a várományosok listájára, Fülöp Tímea és Német Attila, az Újvidéki Színház Anna Karenina című produkciójában nyújtott alakításukért, mivel legutóbb a vírushelyzet nem tette lehetővé a zsűrinek az előadás megtekintését. Az idei szelektor, illetve válogató Balázs Áron színművész, egyetemi tanár volt, a színházak által közösen javasolt zsűritagok pedig Balogh Tibor, budapesti dramaturg, színikritikus, színházi szakíró, László Sándor színművész, rendező, egyetemi tanár, és dr. Vitkay Kucsera Ágota operaénekes, egyetemi tanár. A szavazáshoz egy egységes vokssal idén is hozzájárulnak az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói – tudtuk meg Körmöci Petronellától.

A kiállításon kívül, a többi rendezvényre a Jadran színpadon kerül sor.