2024. május 15., szerda

Érett előadás fiatal színészekkel

Nóra és Torvald – Henrik Ibsen drámája alapján a Zentai Magyar Kamaraszínházban

Vasárnap este a Zentai Magyar Kamaraszínház a 2022/23-as évad első bemutatóját tartotta. Az előadást Verebes István színművész, dramaturg rendezte, Henrik Ibsen Nóra című drámája alapján. A magyarországi rendező először dolgozott együtt a zentai színészekkel, az előadást elnézve azonban nem utoljára. Óriási összhangban zajlottak a próbák és a szereposztás is tökéletesnek bizonyult. A nézők kétség kívül elégedetten távoztak a színház kamaraterméből. Az előadás október 25-én és 26-án lesz ismét látható Zentán.

– Most, hogy nézem egyben az előadást, arra jöttem rá, hogy jól tettem, hogy fiatalok játsszák, ezt általában negyven év felett szokták játszani a színészek. Attól, hogy ők egy harmincas, inkább huszonöt éves generáció, ez nagyon a máról kezd szólni, tőlük, a mai egzisztenciáról és erkölcsrendekről. Jelentősen változtattunk a történeten, hiszen azt a kort, amelyben Ibsen megszólalt, a bőbeszédűség jellemzi, számos olyan lélektani utalás van, amit a színész ma már el tud játszani. A dramaturgiai fordulatokat igyekeztem meglepőbbé tenni, az, hogy húztam a szövegből, abból is látszódik, hogy a játék idő egy óra negyven perc, egyébként maga a darab jó három óra. Fantasztikus, hogy ezek a szakmájukat remekül tudó fiatal színészek, súgó, ügyelő és asszisztens nélkül, ők kellékeznek, ők hordják a díszletet, ha tájelőadáson vannak, ez mind olyan helytállás és alázat a hivatásuknak, amit szeretnék majd elmesélni Magyarországon is. Hiszen én nem azt mondom, hogy így kell színházat csinálni, de el szeretném mondani, hogy így is lehet – mesélte az elismert rendező.

Első alkalommal dolgozott együtt a rendező a fiatalokkal (Gergely Árpád fotói)

Első alkalommal dolgozott együtt a rendező a fiatalokkal (Gergely Árpád fotói)

Ibsen drámája egy házasság történetét mutatja be, azon belül is a feleség, Nóra önmagával vívott harcait. A szerető nő egy eltitkolt döntést szeretne megfosztani a kényszerű hazugságtól, ebben azonban férje hozzáállása kicsit sem segíti őt. A feleség mondhatni egyedül viszi a hátán a kapcsolatukat, melynek súlya alatt előbb vagy utóbb összeroppan.

Verebes Judit testesíti meg a színpadon a főszerepben lévő Nórát, aki évek óta mély beszélgetések nélkül sodródik az árral férje mellett. A színésznő rámutatott, hogy igyekeztek ezt a házasságot mikroszkóp alá helyezni, melynek következményeképp a házasság lefelé ívelését láthatja a közönség. Egy nő valódi vergődését az igazságért, szeretetért és megbecsültségért.

– Valóban azt kell mondanom, hogy voltak szép feladataim, munkám az elmúlt öt év során, amióta itt dolgozom. Mégis ez a Nóra szerep úgy érzem egy újabb mérföldkő számomra. Egy-két évvel ezelőtt újból megragadta ez a szerep a figyelmemet és akkor motoszkált a fejemben, hogy de szép lenne ezt eljátszani. Így mikor megtudtam, hogy repertoárra kerül a darab, volt bennem egy kis remény, hogy hátha én kapom, végül pedig így is lett. Tagadhatatlanul nagy falatnak tűnt, mivel, úgy vélem, nem csak az én szerepem, hanem mindegyik igényel egyfajta talpaltságot itt, a szakmában. Nem mondom, hogy egyszerű ez a történet, azonban végtelenül izgalmas. Nagyon örülök ennek az előadásnak, a próbafolyamatnak és a kollégáimnak is – tette hozzá a színésznő.

Nóra szerepében Verebes Juditot, Helmer szerepében pedig Nešić Mátét láthatjuk

Nóra szerepében Verebes Juditot, Helmer szerepében pedig Nešić Mátét láthatjuk

A férj, Helmer szerepében Nešić Mátét láthatja a közönség, aki a munkájának és más emberek róla alkotott véleményének él.

– Az én karakterem tévedésben él valamilyen szinten, ezt azonban ő nem veszi észre, azt gondolja, hogy az az igazság, ami az ő fejében van. Annak ellenére, hogy ez egy dráma, egy nagyon laza és gördülékeny próbafolyamaton vagyunk túl, a rendezővel nagyon jó volt együtt dolgozni, profi módon zajlott az egész – nyilatkozta a férj szerepében látható színész.