2024. május 8., szerda

Frappáns ötletekben nincs hiány

Hogyan zajlik a gyermekhét a csantavéri iskolában?

A csantavéri Hunyadi János Általános Iskolában is ezen a héten kerültek megrendezésre a hagyományos gyermekheti rendezvények. Az esemény általában mindig érdekes színfoltja az iskolai életnek.
A gyermekhét megszervezése a gyermekszövetség, illetve az iskola vezetőségének közös feladata, de a tanulók véleménye és javaslatai sem mellőzhetők. A szervezők mindennap változatos, színes és szórakoztató programokkal kedveskednek a diákoknak, hogy tartalmas és élményekkel teli pillanatokat okozzanak nekik.
– A gyermekhétnek több különlegessége is van, például az, hogy ekkor az intézmény apraja-nagyja mindennap más színű ruházatban jelenik meg az iskolában. További érdekességnek számít, hogy a szünetekben az iskolaudvaron hangos és vidám zene szól, mely még inkább fokozza az amúgy is örömteli hangulatot – hallottuk Szabó Gábor igazgatótól, aki hozzátette, hogy az óvodások, alsósok és felsősök gyermekheti programjai eltérőek. Az óvodások a hétfői hangszerbemutató mellett kedden a csantavéri tűzoltóságnál jártak, szerdán pedig ellátogattak a falu könyvtárába. Csütörtökön az aszfaltrajz és a csillámtetoválás napja volt, míg a szervezők a mai napon pónisimogatással és lovaglással kedveskednek a kicsiknek.

Juhász Kozma Szuzanna, a gyermekszövetség koordinátora ismertette a gyermekhét további programjait is: – Az alsósoknál a héten a pónisimogatás és lovaglás mellett sor került még a mozizásra, aszfaltrajzolásra, csereberevásárra, ma pedig az íjászkodásra. A felsősök körében hétfőn sikert aratott a sütivásár, illetve sütiverseny. A megmérettetésen a szakmai zsűri értékelést is végzett, ezt követően kihirdették a győzteseket, akik ajándékban részesültek. Kedden rendezték meg a hagyományos kvíznapot, ahol műveltségi kérdésekre kellett válaszolniuk a diákoknak. Szerdán a mozizás került a középpontba, csütörtökön az activity verseny, ma pedig sólyom bemutató is lesz az iskolában. A felsősöknél ezenkívül még a héten Miénk a katedra című kihívás is zajlik, amikor a tanulóknak lehetőségük van átvenni a tanár szerepét és megtartani egy órát. Továbbá minden napra megadtunk egy teendőt az osztályoknak, amit el kellett készíteniük, ezzel pedig versenyezhettek egymással. A győztesek nyereménye pedig egy családi pizza lesz. Hétfőn osztálypólót kellett készíteniük, kedden hulladékból építhettek robotot, szerdán gyümölcsökből és zöldségekből kellett megformálniuk egy arcot, amelyről fényképet készíthettek és elküldhették az iskolának, csütörtökön osztályzászlókat, pénteken pedig egy ismert verset vagy dalt kell átkölteniük, amelyből a végén osztályhimnusz készül. Erről egy videót is készíthetnek és továbbíthatják az intézménynek – mondta Juhász Kozma Szuzanna.
A 6., illetve a 7. órán rendezik meg ezeket a programokat, így a gyermekhét idején a tanítás természetesen zökkenőmentesen zajlik.