2024. június 3., hétfő

Kisjubileumi évkönyv

Kedden a zentai Városi Múzeumban bemutatták a Dudás Gyula Múzeum- és Levéltárbarátok Köre által megjelentetett Almanach 2010 kiadványt. Az esten kiosztották a középiskolások számára meghirdetett helyismereti pályázat díjait.

Pejin Attila történész elmondta, hogy az idén kisebb volt az érdeklődés a pályázat iránt – mindössze öten jelentkeztek írással –, pedig nagy szükség van a fiatalokra, hiszen ők alapozzák meg a Levéltárbarátok Körének a jövőjét. A történész arról is beszámolt, hogy terveik szerint jövőre kiterjesztik a helytörténeti pályázatot az egyetemista korosztályra, hiszen számukra fontos, hogy számba vegyék azokat, akik helyismerettel foglalkoznak.

Ebben az évben első díjat nem osztott ki a zsűri. A két második díjat Kávai Zsuzsanna (Zenta) és Fehér Viktor (Egyházaskér) vette át Vida Jánostól, a Kör elnökétől. A harmadikat Gleszer Eriknek (Óbecse) ítélték. Mindhárman helytörténeti kiadványokat és pénzjutalmat kaptak. Különdíjban Guzsvány Szandra (Bácskertes) részesült, ami egyben azt is jelenti, hogy az ő munkája megjelenhetett az idei Almanachban.

Ezzel a kiadvánnyal a kör ötödik kötetét tarthatja kezében az olvasó. Kisebb jubileumnak számít az idei év, mintegy előkészítve a jövő évi kerek évfordulót: Dudás Gyula születésének 150., halálának 100., a Levéltárbarátok Körének 50. évfordulóját.

Az idei kiadványban új szerzőkre és érdekes témákra bukkanhat az olvasó. Valkay Zoltán ezúttal Martonosra tett építészeti kirándulást, Molnár Tibor a horgosi árvaház történetébe ad bepillantást, Táborosi László a méltatlanul elfelejtett zentai olimpikonokra emlékezik, Szűgyi Ferenc a környékbeli mesterséget rejtő családneveket kutatta fel, Burány Katalin a vegyesházasságokban született gyerekek iskolai tannyelvválasztásáról írt. Tari László a számok bűvölőjéről, Zentay (Hoffmann) Dezsőről gyűjtötte össze az adatokat, Raško Ramadanski a paphalmi (csésztói) ásatások eredményeit mutatja be. A különdíjas, Gúzsvány Szandra a bácskertesi fortélyok tudományos összefüggéseit vette számba.