2024. május 13., hétfő

Könnyűzenei tehetségkutató

A zentai megmérettetésre szeptember 1-jéig lehet jelentkezni

Szeptember 9-én rendezik meg a Zentai Kamaraszínházban a magyarországi Öröm a zene! Tehetséggondozó Program vajdasági elődöntőjét, a ZentArt Könnyűzenei Tehetségkutatót, aminek a győztese a magyarországi program budapesti döntőjében mutathatja be zenei képességeit.

Az Öröm a zene! Tehetséggondozó Program győztese pedig a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló programján indulókat támogató 4 millió forintos összértékű támogatást nyerheti el.

E mellett a díjazottak között különféle fellépési alkalmakat is odaítélnek magyarországi és vajdasági rendezvényeken. A legjobbak bemutatkozási lehetőséget kapnak a Paks FM rádióban is, de ezen kívül a legtehetségesebb zenészek számára különdíjakat is kiosztanak.

A tehetségkutatóra jelentkező zenekarokat szakmai zsűri bírálja el, aminek a tagjai Viktor Lučić, a legendás Mojo club megteremtője és a vajdasági zenei élet ikonikus alakja, A Hangfoglaló képviseletében Benkő Dávid, a Pannonia Allstars Ska Orchestra és a Subtones zenekar billentyűse és Bodnár Tibor, a A Ladánybene 27 zenekar gitárosa és a Lb27 Reggae Camp főszervezője, Sebők Szabolcs, a vajdasági Phrenia zenekar billentyűse és zeneszerzője, Ruff Ferenc, a paksi Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztivál igazgatója, a Művészetekért Egyesület elnöke és Oliver Petković, a zentai Stevan Mokranjac Zeneiskola gitártanára, a ZentArt megalapítója.

A zsűri legnagyobb hangsúlyt az eredetiségre és egyediségre való törekvésre helyezi és itt legfeljebb húsz pontot szerezhetnek a pályázók, míg a hangszeres tudásra, a dalszövegekre és az összképre maximum 10–10–10 pont szerezhető.

Minden jelentkező zenekarnak és előadónak ki kell töltenie és el kell küldenie a jelentkezési lapot, és egy legfeljebb 10–15 perces demo felvételt (wav, mp3-as, vagy pedig mp4-es formátumban), valamint a dalok szövegeit tartalmazó dokumentumot az egyes helyszínek felhívásaiban megadott e-mail-címre.

A nevezésekben a szervezők csak saját szerzeményeket fogadnak el, amely még nem jelent meg kiadói, illetve országosan terjesztett változatban.

A projektet kizárólag amatőr zenekarok számára írták ki, ezért rádiós és kiadói múlttal rendelkező zenekarok nem jelentkezhetnek (a saját kiadás és a lokális médiumokban való megjelenés még nem kizáró ok). A szervezők e mellett nem fogadhatják el olyan zenekarok jelentkezését sem, akik az NKA Hangfoglaló Program induló zenekari alprogramjának a támogatottjai voltak. A zenekarok és az előadók a zentart.zentart@gmail.com e-mail-címre küldhetik el a jelentkezési lapot, ami pedig a Zentart Facebook-oldaláról tölthető le. A jelentkezési határidő szeptember elseje.