2024. május 10., péntek

Tizenkettedik éve hirdetik meg a Gion Nándor Novellapályázatot

A Gion Nándor Emlékház az idén az író születésnapján, február 1-jén 12. alkalommal hirdette meg a Gion Nándor Novellapályázatot, amelynek célja a magyar irodalom és szellemiség gazdagítása, új művek írásának serkentése, a gioni irodalmi diskurzusok továbbéltetése. A díj eredetileg magyar nyelven írt pályamű szerzőjének ítélhető oda. A pályázat az egész magyar nyelvterületre érvényes, tehát nem voltak országhatáros korlátok.

A jeligével ellátott, eddig meg nem jelentetett pályamunkák beérkezési határideje június 30-a volt.

A határidőig, június 30-áig összesen 31 novella érkezett. A beérkezett pályamunkákat négytagú bizottság jegyzőkönyvezte és továbbította a zsűrinek. A jegyzőkönyv a http://www.gionnandoremlekhaz.org honlapon olvasható el.

Az idei zsűri összetétele a következő: dr. Németh Ferenc, művelődéstörténész, szerkesztő, egyetemi tanár, Virág György színész, dr. Márkus Béla irodalomtörténész, kritikus, egyetemi oktató, Stifner Gábor író, szerkesztő és Szemes Péter író.

Az eredményeket az emlékház honlapján augusztus elején teszik közzé, az ünnepélyes díjkiosztóra pedig augusztus 26-án, szombaton kerül sor a Gion Nándor Emlékház udvarában.

Az idei pályázatra a munkák Szerbián kívül Magyarországról, Ausztriából, Franciaországból és Romániából érkeztek.

Nyitókép: Gion Nándor mellszobra az író halálának 20. évfordulójára készült (Fotó: Ótos András)