2024. május 12., vasárnap

Szabó Rebeka Kazinczy-emlékérmes

A topolyai diáklány a Győrben megtartott Szép magyar beszéd döntőjében végzett a kitüntetettek között

Április 21–23. között 57. alkalommal rendezték meg Győrben a Szép magyar beszéd verseny Kárpát-medencei döntőjét. A versenyre Magyarországról és a határon túlról érkeztek a magyar nyelvet legszebben beszélő középiskolások és felkészítő tanáraik. Az idei verseny zsűrije két kategóriában, összesen 3 csoportban hallgatta meg a döntőre érkezett 156 fiatalt.

A háromnapos program első két napja a versenyzéssel és délutáni, esti kulturális programokkal telt, vasárnap délelőtt került sor a Szép magyar beszéd verseny ünnepélyes eredményhirdetésére.

Szabó Rebeka

Szabó Rebeka

A középiskolás tanulók vajdasági döntőjét márciusban Topolyán tartották, melyről öt diák jutott a győri döntőbe. Közülük Szabó Rebeka, a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola harmadikos tanulója, a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Aurora Beszédművészeti csoportjának tagja kiérdemelte a Kazinczy-emlékérmet. A versenyre Vass Borsodi Borbála segítségével készült fel.

A Péchy Blanka alapította Kazinczy-díjat 1965 óta adják át a magyar anyanyelvápoló mozgalom egyik legrangosabb elismeréseként.