2024. május 15., szerda

A beszéd- és magatartáskultúra ápolása

Verses, zenés est a magyar nyelv hete alkalmából a Szabadkai Városi Könyvtárban

Az Anyanyelvápolók Szövetsége a magyar nyelv hete rendezvénysorozatának keretében csütörtökön verses, zenés összeállítást szervezett Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Szabadkai Városi Könyvtárban. Az esemény kezdetén a résztvevők betekintést nyerhettek a magyarországi Anyanyelvápolók Szövetségének az elmúlt évtizedes munkájába, melyet a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének a produkciója követett.

Némethné Balázs Katalin, az Anyanyelvápolók Szövetségének tagja a rendezvény során kiemelte, hogy a szervezet a konzervatív vonalhoz tartozik – a hagyomány- és értékmegőrzőhöz –, de természetesen elfogadják a nyelvi újításokat is.

–Fő célunk a beszéd és magatartáskultúra ápolása. A magyar nyelv nagyon árnyalt, bonyolult, de egy óriási kincs. Mi ezt kaptuk édesanyánktól, édesapánktól. Azt kívánom, hogy őrizzük meg ezt a nyelvet – hangsúlyozta Némethné Balázs Katalin.

Az Én vagyok itt című verses, zenés összeállítás célja az volt, hogy bemutassa Petőfi Sándor minél több arcát P. Kőműves Noémi színművész, Dudás Kálmán-díjas versmondó, Kormos Irén, Tóth Anita versmondók és Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondó előadásában. Az estet továbbá Török Noémi, Arany páva nagydíjas népdalénekes és Szakács Zoltán zongoraművész egyedi műsora is színesítette.

Nyitókép: A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének műsora (Dér Dianna felvétele)