2024. május 11., szombat

Alkalmazható adatbázis pedagógusoknak

A határon túli magyar oktatás fejlődését szolgálja

Csütörtökön vette kezdetét az a három napos szakmai műhely, melyet az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a magyarországi Innovatív Pedagógiai Műhely szervezett az Erasmus+ projekt részeként. A szakmai találkozó elsődleges célja egy Kárpát-medencei Oktatásszakértői Adatbázis kialakítása és működtetése a határon túli magyar oktatás fejlődése érdekében. A programot 50 erdélyi és 25 vajdasági pedagógus 2 éven keresztül együttműködés formájában valósítja meg. A szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolában megrendezett nyitóünnepségen De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke köszöntötte a jelenlevőket és az erdélyi kollégákat is.

– Ez a közös Erasmus+ projekt már másfél éve zajlik. Nagyon fontos, hogy kapcsolatot teremtsünk a két határon túli régió pedagógusai között, hiszen sok a hasonlóság közöttük. A vajdasági óvodapedagógusokat, általános- és középiskolai tanárokat úgy válogattuk össze, hogy lefedjük egész Vajdaságot.

A szabadkai partneri találkozó egy nagyon jó szakmai lehetőség arra, hogy a tanárok sok mindent meg tudjanak beszélni napjaink oktató-, nevelő munkájáról – hallottuk De Negri Ibolyától.

A projekt októberben fog befejeződni, gyümölcse egy olyan sokrétű adatbázis lesz, melyen többek között tanári portfóliókat, korszerű oktatási módszereket találhatnak majd az érdeklődők. Emellett kitűnő lehetőség lesz a kapcsolatfelvételre, illetve egymás hasznos és működőképes gyakorlatainak átvételére is.

– Az adatbázisra a kollégák egyenként elkészítenek magukról egy portfóliót, ahol megemlítik egyebek mellett az erősségeiket, a képzéseken való részvételeiket, tanítási módszereiket. Tulajdonképpen egy szakmai önéletrajzot töltenek fel, amelyet más pedagógusok is elolvashatnak, és amelyből akár inspirációt is meríthetnek. Felvehetik a kapcsolatot a kollégákkal, tapasztalatot cserélhetnek – tette hozzá az ÉMPE elnöke.

A nyitórendezvény vendége Ercsi Hargita, a városi tanács idegenforgalommal, beruházásokkal és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tagja volt, aki röviden bemutatta Szabadka nevezetességeit az erdélyi pedagógusoknak.

A megnyitó után a szakmai műhelyt dr. Tratnyek Magdolna és Mandák Csaba, a projekt megálmodói, koordinátorai tartották.

Nyitókép: A találkozó egy nagyon jó lehetőség volt a kapcsolatfelvételre (Dér Dianna felvétele)