2024. május 16., csütörtök

Miről hazudik Babett?

Bemutatóra készülnek a Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszói

Egyéves kényszerszünet után újra javában próbál a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszó csoportja. Ezúttal Német Ákos: Babett hazudik című művét viszik színre, amely teljesen ellentéte a tavaly bemutatott előadásnak.

A fiatalokkal most is Verebes Judit, a Zentai Magyar Kamaraszínház színésze foglalkozik, aki elmondta, hogy ez a próbafolyamat most szűkösebb lett a megszokottnál, emellett a diákszínjátszók száma is megcsappant.

– Jelenleg heten vannak. Sokan elmentek egyetemre az előző évadot követően. Ebből kifolyólag míg a tavalyi előadásban, ahol még tizennyolcan voltak, mindenkinek volt egy kis monológja, vagy páros jelenete, emellett különféle mozgásos részeket is belecsempésztünk a darabba, most mindenki kapott egy szerepet – mondta Judit, aki hozzátette, hogy a diákszínjátszókkal először megbeszélték, hogy mihez lenne kedvük, miben próbálnák ki magukat szívesen. Ők elmondták, hogy most valami komolyabbal szeretnének foglalkozni, így esett a választás a jelenlegi darabra.

– Ezt megelőzőleg a Raymond Queneau Stílusgyakorlatok szövege alapján színre vitt Így történt… című produkciót mutattuk be, amelyben többféle szemszögből, stílusban és nyelvezetben, néha halandzsával meséltek el a szereplők egy történetet. Ezzel ellentétben a jelenlegi előadás teljesen más hangulatú, prózaibb az egész, kicsit sötétebb történet. A tinédzserek lelki világáról szól – magyarázta a rendező.

A főszereplőt Oláh Réka alakítja, aki úgy véli, Babett egy igen érdekes karakter, mentálisan és érzelmileg is nagyon instabil. Hozzátette, hogy különleges háttértörténettel rendelkezik.

– Érzelmileg eléggé megterhelő az ő karaktere, azonban örülök, hogy őt alakíthatom. Mindenféleképpen egy kihívás számomra, viszont nagyon hálás vagyok ezért a szerepért. Igyekeztem minél jobban megismerni a jellemét. Sokáig ültem a szöveg felett, gondolkodtam azon, hogy mit miért csinál, próbáltam válaszokat találni bizonyos tetteire, ezzel is hozzásegítve magamat, hogy minél jobban megértsem őt – mesélte Réka.

A folyton vidám csapat egy része (Fotó: Gergely Árpád)

A folyton vidám csapat egy része (Fotó: Gergely Árpád)

Simont, a produkció egyetlen fiú karakterét Radócki Kristóf formálja meg, aki elmondta, hogy könnyen bele tudta helyezni magát a szerepbe, hiszen korábban is ilyen magabiztos, vagány figurát játszott. Ahogyan fogalmazott, nem volt szüksége egyéb felkészülésre.

– Sok helyzetben tudtam azonosulni Simon karakterével, emellett több olyan helyzet is van benne, amelyek hasonlítanak a saját életemhez. Fura volt most átcsöppenni egy komolyabb hangvételű darabba, sokszor mentálisan is megterhelő. Nem azt mondom, hogy padlóra tett, de megviselt. Azt nem tudnám megmondani, hogy melyik a jobb előadás, a humoros vagy a szomorú, minden esetre mindkettőnek megvan a maga pozitív és negatív oldala. Személy szerint örülök, hogy komolyabbra vettük a témát, mert ebből tanulhatunk mi is, és az emberek is – véli Kristóf.

Az előadás bemutatója április 6-án lesz a Zentai Magyar Kamaraszínház nagyszínpadán, ezt követően pedig április 20-án a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján lesz látható Topolyán, valamint április 21-én a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjén Zentán.

Nyitókép: A folyton vidám csapat egy része (Fotó: Gergely Árpád)