2024. május 9., csütörtök

Megmentő Eszter(ek) könyve

Zomborban mutatták be Vasagyi Mária legújabb regényét

A zombori Magyar Polgári Kaszinóban csütörtökön Világot teremteni a vak szemek mögé… címmel bemutatták Vasagyi Mária zombori írónő Eszter könyve című új regényét, amely a zEtna Kiadó gondozásában jelent meg.

A vendégeket és a közönséget a házigazda,  a Magyar Polgári Kaszinó nevében Juhász Raffael köszöntötte.

A beszélgetés résztvevői voltak: Vasagyi Mária (a kötet szerzője), Beszédes István, Döme Szabolcs, Móger Tímea, Wilhelm József.

A „figyelő realizmus” hangján megszólaló, biblikus áthallásokat is tartalmazó családtörténeti, lírikus prózai mű kapcsán Vasagyi egyebek mellett hangsúlyozta:

– A bibliai Eszter könyve és az én könyvem  párhuzamokat mutat, már a két főszereplő szempontjából is. Ami azonban véleményem szerint lényeges, hogy mindkét könyvben jelen van az Isten. A bibliai Eszternél egy eltakart arc az Isten, nem látható, de mégis segíti a Perzsiában élő zsidókat a megmenekülésben. Eszter könyvében nálam szintén megjelenik az isteni gondviselés, de mint egy olyan erő, amely a világegyetem keletkezésénél jelen van, a nagy nihilben, a semmiben is. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az Isten mindenütt ott van…Ettől a mindenható Istentől van mindkét Eszternek az a hatalmas életereje, amely nemcsak egy-egy embernek személy szerint fontos, hanem elengedhetetlen ahhoz, hogy egy kisebbségben élő, már-már asszimilálódó nép fennmaradjon (...) A többek által magánmitológiának is nevezett regény sok szereplőt fölvonultat. Tulajdonképpen a 450 évet felölelő történet első része egy, a Bácskában ragadt családnak a felemelkedéséről és tönkremenéséről szól. A második rész az egyik tengerész családtagnak az útjáról regél, a harmadik részben csúcsosodik ki talán a könyv holokauszt túlélő polémiáinak is nevezett jellege. Továbbá a regény fiktív és valós paratextusokat, naplóbejegyzéseket is tartalmaz. Mindezeken túlmenően, személyes, családi vonatkozások miatt szintén nagyon fontos volt még számomra, hogy a borítóra Nagyapáti Kukac Péter egykori vándorfestő alkotása kerüljön – hallottuk a szerzőtől, aki jelenleg több új köteten is dolgozik. Ezek közül az esten külön hangsúlyt kapott a Kövecsek munkacímű kézirat, amely rövid lélegzetű, párperces mininovellákat tartalmaz.

A bemutatón jellegzetes részletek hangzottak el a tárgyalt regényből, valamint a készülő Kövecsek megrázó szövegei közül is.

Vasagyi Mária a bensőséges hangulatú est végén dedikálta az Eszter könyvét az érdeklődőknek.

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta.

Nyitókép: Pribilla Attila