2024. július 16., kedd

Szomorú rekordot döntöttek a menekültek

Lesújtó adatok jelentek meg a menekültekről, akiknek világnapjáról csütörtökön, június 20-án emlékeztek meg. Az ENSZ Közgyűlése 2000-ben nyilvánította június 20-át a menekültek világnapjává. Ezzel (2001 óta) a hazájukat elhagyni kényszerülők helyzetére akarja felhívni a figyelmet.

A világszervezet főtitkára ezúttal külön üzenetet fogalmazott meg, amelyben hangsúlyozza: a háborúk, fegyveres konfliktusok, az erőszak, az éghajlati káosz, a zűrzavarok és az üldöztetés következtében rekordszámú ember kényszerült arra, hogy elhagyja otthonát megannyi országban. Az elvándorlás súlyos szenvedést okoz a menekülteknek – fűzte hozzá António Guterres, aki felidézte a legfrissebb adatokat is. Ezekből kiderül, hogy világszerte összesen több mint 120 millió személy hagyta már ott kényszerből a lakóhelyét; immár tíz százalékkal többen vannak, mint egy évvel korábban. Egy részük külföldre menekült, mások saját hazájukban húzták meg magukat. A számuk immár a tizenkettedik egymást követő évben növekedett.

Filippo Grandi, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) vezetője szerint „ezek a számok tovább növekszenek”, ha a nemzetközi politika nem mozdul el egy másik, békésebb és nyugalmasabb időszak irányába.

Nyitókép: Szudáni menekültek egy csoportja. A hazájukban dúló háború, amelyet az ENSZ a legkatasztrofálisabbak közé sorolt, csaknem tizenegy millió embert űzött el otthonról (Fotó: AP)