2024. július 16., kedd

Százak haltak meg a zarándoklaton

Sokan haltak meg a perzselő hőség miatt a szaúd-arábiai Mekkában a muszlimok múlt pénteken kezdődött éves zarándoklatán, a haddzson. Az iszlám legszentebb városában és környékén zarándokok hatalmas tömege gyűlt össze a nagymecsetnél, ahol kedden például 52 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet. A külföldi hívek közül már több mint 570-en vesztették életüket. A legtöbb halálos áldozat (323) egyiptomi állampolgár, további 144 pedig indonéz. A szenegáli, az iráni, a tunéziai és a jordániai illetékesek is beszámoltak több állampolgáruk haláláról. A jelentésekből azonban nem derül ki, hogy a tragédiákat hőguta, vagy a rendkívüli hőséggel kapcsolatos megbetegedés idézte-e elő.

Szaúdi források szerint hőség okozta tünetekkel már mintegy 2700 személyt kellett ellátni a Mekkába érkezett több mint egymillió zarándok közül. Tavaly csaknem 1,8 millió zarándok járt a városban. A hatóságok akkor több mint tízezer, hőséggel kapcsolatos megbetegedést regisztráltak körükben.

A haddzs napokig tart Mekkában és környékén, s az iszlám öt pillérének egyike. Minden muszlimtól elvárják, hogy életében legalább egyszer elvégezze a zarándoklatot, ha megengedheti magának és képes megtenni az utat. 

Nyitókép: A perzselő nap ellen esernyővel védekező zarándokok Mekkában (Fotó: Beta)