2024. március 4., hétfő

Beperelte Magyarországot és Lengyelországot a Pfizer

A Pfizer és a BioNTech idén januárban pert indított a magyar kormány ellen a Covid-19 elleni vakcinák egy részének a vételára iránt – derült ki a Politico birtokába jutott bírósági dokumentumból. A Pfizer szóvivője megerősítette, hogy az ügy folyamatban van egy belga bíróságon, miközben a budapesti kormánnyal is folytatódnak a tárgyalások.

A perirat szerint 3 millió BioNTech/Pfizer vakcina kifizetését követelik a felperesek mintegy 60 millió euró értékben. Az eljárás előzménye, hogy a kormány 2022 novemberében az ukrajnai konfliktusra hivatkozva közölte a Pfizerrel, hogy az említett összeget nem szándékozik kifizetni a gyógyszergyártónak. Az nem derült ki a brüsszeli lap cikkéből, hogy Magyarország átvette-e a vakcinákat.

Az ügy első tárgyalását már meg is tartották márciusban, amikor is a bíróság elutasította a Pfizer gyorsított ítélethozatalra irányuló kérelmét. Azóta az ügy állítólag egy tapodtat sem haladt előre.

A Pfizer egyébként hasonló helyzetbe került Lengyelországgal szemben is. Ott azonban valamivel nagyobb a tét, hiszen Varsó tavaly áprilisban 60 millió adag vakcina átvételét tagadta meg, vis maiorra hivatkozva. A lengyel kormány szerint az ukrajnai orosz inváziót követő menekültáradat miatt minden forrásra szüksége volt.

A brüsszeli elsőfokú frankofón bíróság éppen kedden tartott egy rövid első tárgyalást a Pfizer Lengyelország ellen indított ügyében, amely tárgyalást a felek közös kérelmére január 30-ra halasztották. A Politico az oltóanyagárak alapján mintegy 1,2 milliárd euróra becsüli a követelést.

Az eljáráshoz – melyet a Pfizer novemberben, a lengyel választást követően kezdett – a BioNTech is csatlakozott felperesi pertársként.

Romániában az ügyészek Florin Cîțu volt miniszterelnök és két volt egészségügyi miniszter mentelmi jogát akarják felfüggesztetni, azt állítva, hogy túl sok vakcinát vásároltak, és ezzel több mint 1 milliárd eurós kárt okoztak az államnak.

Frédéric Baldan belga politikai aktivista büntetőeljárást kezdeményezett Ursula von der Leyen bizottsági elnök ellen az EU történetének legnagyobb, 1,1 milliárd adagos gyógyszerbeszerzésében játszott szerepével kapcsolatban. Az eljáráshoz felperesi oldalon a Vivant nevű belga politikai párt és három helyi törvényhozója is csatlakozott - értesült a Politico.

Eközben a New York Times (NYT) beperelte az Európai Bizottságot, amiért megtagadták a von der Leyennel 2021 áprilisában készült NYT-interjúban említett szöveges üzenetek nyilvánosságra hozatalát. A cikkben az Európai Bizottság elnöke beszélt az oltóanyag-vásárlásról.

Végül az EU pénzügyi bűnözést felügyelő szerve, az Európai Ügyészség tavaly októberben szűkszavú sajtóközleményben jelentette be, hogy vizsgálatot indított az oltóanyag-beszerzések ügyében. Azt nem részletezték, hogy ki ellen nyomoznak.

Nyitókép: Getty Images