2024. május 19., vasárnap
VÁLASZTÁSOK 2022.

Sikerépítés tanulással és összefogással

Potápi Árpád János: Ha nem védjük meg közösen eddigi eredményeinket, akkor azok elvesznek

Díjkiosztó gálával zárult a Prosperitati Alapítvány, továbbá a Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesülete és a Design Terminal együttműködésében, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával második alkalommal megszervezett vajdasági mentorprogram. A palicsi Zvonko Bogdan Borászatban megtartott alkalmi rendezvényen Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke mondtak ünnepi beszédet.

Mint két évvel ezelőtt, a mentorprogram első ciklusát követően, ezúttal is hat díjat osztottak ki a decemberben kezdődő program résztvevői között: legelhivatottabb mentor – Zsáki Árpád –, legkitartóbb mentor – Körmöci Károly –, legkitartóbb mentorált – Dupák Evelin –, legszorgalmasabb mentorált – Pletikoszity Árpád –, legösszetartóbb páros – Kiss Imre és Bonifárt Noémi – és a legjobb csapat – Brindza Lajos, Milica Čićić és Neustadter József.

Mint annyi más kezdeményezés az utóbbi években, illetve évtizedekben, a mentorprogram is a Vajdaságból indult el, majd például szolgált a Kárpát-medence magyar közösségei számára, hogy miként kell közösséget építeni, illetve miként lehet sikerre vinni az együttesen tervezett, alakított és megvalósított célokat, emelte ki Potápi Árpád János. Ennek és a hasonló programoknak a sikeréhez arra is szükség van, hogy a helyi politika támogassa azokat, emelte ki az államtitkár. Mint hozzátette, a Kárpát-medencei magyarság számára az a legfontosabb, hogy politikai intézményrendszerét folyamatosan erősíteni tudja, úgy a helyi önkormányzatokban, mint a megyékben, a tartományokban, de országos szinten is. Ez csakis akkor lehetséges, ha a külhonban a magyar összefogásra törekszenek a közösségek, nyomatékosította.

Molnár Edvárd fotói

Molnár Edvárd fotói

Potápi Árpád János szavai szerint az építő erőt Vajdaságban a Vajdasági Magyar Szövetség és Pásztor István jelenti, „aki mindvégig, a gazdasági program esetében, a kettős állampolgárság esetében, de a mentorprogram esetében is ezt a szellemiséget képviselte, sőt, a gazdaságfejlesztési program ötlete tőle származik”. Csakis így, együttesen lehet sikeresen politizálni, mert ha a politikai intézményrendszer meggyengül, akkor később a rendszer többi eleme is gyengülni fog, hangsúlyozta Potápi Árpád János.

– A cselekvő nemzet évében a választásokra buzdítom Önöket. Április 3-án Magyarországon országgyűlési választások lesznek. Március 9-éig még regisztrálhatnak a választói névjegyzékbe azok, akik ezt eddig nem tették meg. Azokat, akik már regisztráltak, arra kérem, hogy vegyenek részt a választáson és éljenek szavazati jogukkal. Azért is kérem önöket erre, mert az a nemzetépítő munka, amit 12 esztendővel ezelőtt kezdtünk meg, csakis így folytatható tovább. Ha mi, közösen nem állunk ki az érdekeink mellett és nem védjük meg közösen az eredményeket, akkor azok elvesznek. A szerbiai választásokon való részvétel is fontos. Arra kérem a vajdasági magyarságot, hogy ezen a VMSZ-t támogassák, a vajdasági magyarság legfontosabb nemzeti erejét – fogalmazott Potápi Árpád János.

A KÖZÖSSÉGI EGYSÉG ALAKÍTÁSA SOHA NEM FEJEZŐDIK BE

Pásztor István alkalmi beszédének bevezetőjében elárulta, hogy a Prosperitati Alapítványhoz fűződő összes program és esemény közül a mentorprogram számára a legkedvesebb, mivel hitelesen tükrözi az összefogás és az egymás segítésének az eredményét, illetve fontosságát. Ez a program azért is egyedülálló, mert a támogatás nem máshonnan érkezik, hanem az itt, a közösségben felhalmozódott tudást és energiát adják át egymásnak a résztvevők, emelte ki Pásztor István. Mint hozzátette, a program visszaigazolja, hogy a pénzbeli támogatásnak volt értelme, hiszen a mentorok és a mentoráltak egyaránt rájöttek arra, hogy érdemes tartozni valahová és egymást segíteni, hiszen ezzel mindenki erősebbé válik.

– A mindenkori kisebbségi politikának és a mindenkori magyar politikának az az egyik alapvető feladata, hogy megteremtse a közösségi egységet. Ez a munka soha nem fejeződik be. A közösségi egységet csakis akkor lehet fenntartani és erősíteni, ha ezért minden egyes nap megküzd az ember. A közösség szervezetének az elmúlt években fontos alakító erejévé vált az üzleti réteg. A közösségi egymásra találás olyan tere ez, amely azt megelőzően közel két évtizedig nem létezett nemzetpolitikai célkitűzésként. Korábban, ha az egységről beszéltünk, elsősorban a politika, a civilek, az egyház és az értelmiség egymásra találásáról volt szó, ám a kapcsolatrendszer erősítéséhez az üzleti szférára is szükség van, egyebek mellett sajátos életszemléletük, prioritásrendszerük és tudásuk okán. A Prosperitati Alapítvány eddigi tevékenysége azért fontos, mert életerős és ambiciózus közeget emelt be a közösségépítésbe – fejtette ki Pásztor István.

A VMSZ elnöke szerint eddig soha nem volt ekkora tétje egyetlen napnak. Kiemelte, április 3-án Magyarországon és Szerbiában egyaránt parlamenti választást tartanak, de Szerbiában elnökválasztásra és több helyi önkormányzati választásra is sor kerül. Ez egyrészt összetettebbé, másrészt egyszerűbbé teszi a feladatot, „mert ugyanannak az erőfeszítésnek az eredményeképpen fogunk jól teljesíteni”.

– Azért gondolom, hogy jól fogunk teljesíteni, mert az emberek tudják, hogy mi a számukra a jó. A vajdasági magyarok közül senki nem tudja elképzelni, hogy Magyarországon lehet olyan forgatókönyv, hogy április 3-a után ne a Fidesz–KDNP kormányozzon. Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk ennek érdekében, nemcsak szavakkal, hanem cselekedettel is. Az emberek részt akarnak venni a választáson és vissza akarják igazolni, hogy mennyire fontos az elmúlt három ciklusban megvalósuló nemzetépítés – fogalmazott Pásztor István, aki a VMSZ tekintetében is bízik a vajdasági magyarság egységében, illetve támogatásában, amelynek következtében a párt az eddigi mértékben folytathatná Belgrádban az érdekképviseletet.

MINDENKI PROFITÁLT

Amikor először belevágtak a mentorprogram megszervezésébe, valójában még nagyon új és ismeretlen volt ez a terület, jegyezte meg lapunknak nyilatkozva Ifj. Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, mondván, hogy mostanra sikerült olyan rendszert és mércéket kialakítani, amelyek nemcsak az első mentorprogram sikerességét garantálták, hanem mostanra az egész Kárpát-medencében alkalmazásra kerültek. 

– A mentorprogram második ciklusát 27 mentor és 53 mentorált fejezte be sikeresen. A mentorok többsége már második alkalommal vett részt a programban, de természetesen új mentorok is bekapcsolódtak a munkába. Olyan tapasztalt vállalkozók vettek részt, akik szeretnék átadni tudásukat és tapasztalatukat, illetve utat szeretnének mutatni a kezdő vállalkozóknak. A kezdő vállalkozók zöme, azaz megközelítőleg 95 százaléka, gyakorlatilag első alkalommal vett részt a programban. Ez nagyon fontos, hiszen ez a program elsősorban a mentoráltakért van – taglalta Juhász Bálint.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen eredménye volt az első mentorprogramnak, tekintettel az abban résztvevő, korábbi mentoráltak jelenlegi üzleti erőnlétére, Juhász Bálint rámutatott, hogy a mentorprogramot leginkább a különböző gazdasági vásárokon való részvételhez lehet hasonlítani. Sokan kérdezik, hogy mi a konkrét haszon, ám ezt, rövidtávon, nagyon nehéz felmérni, tette hozzá. Mint arra rámutatott, úgy a mentorprogramból, mint az előbb említett gazdasági vásárokból haszna származik a résztvevőknek, hiszen olyan üzleti kapcsolatok és lehetőségek válnak elérhetővé, amelyek egyébként talán soha nem jöttek volna létre.

– Azt látjuk, hogy barátságok születtek, valamint üzleti kapcsolatok és konkrét üzletek köttettek. Mindenki a saját vállalkozásában kamatoztathatja azt, amit a mentorprogramból hazavitt. Ennek köszönhetően sikeresebben veheti a mindennapi üzletvitelben felmerülő akadályokat. Konkrét mérőszám nélkül is bátran állítom, hogy mindenkinek a javára szolgál a program, minden résztvevő profitál belőle, így indokolt volt elindítani, valamint indokolt, hogy ha arra lehetőség lesz, folytassuk a programot – fogalmazott Juhász Bálint.

A rendezvényt többek között Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője, Hajnal Virág, a Nemzetpolitikai Államtitkárság nemzetpolitikai stratégiai tervező főosztályának vezetője, Jónás László, a Design Terminál szakmai vezetője, dr. Kaizinger Tibor, a Szabadkai Főkonzulátus első beosztott konzulja, valamint a partnerszervezetek és a Prosperitati Alapítvány képviselői tisztelték meg jelenlétükkel.

A témához kapcsolódó fotógalériát ITT tekintheti meg.