2024. április 30., kedd

Autokráciából diktatúrába

Vesna Rakić Vodinelić: A demokrácia mélyrepülése folyamatosan Vučićhoz köthető

A Szerbiában uralkodó autokrácia a diktatúra határán ingadozik, jegyezte meg Vesna Rakić Vodinelić jogász, nyugalmazott egyetemi tanár a Freedom House aktuális jelentését értékelve. A jelentés Szerbiára vonatkozó kitételei nem meglepőek, főleg nem az ország polgárai számára, hiszen ők szenvedő alanyai a demokrácia mélyrepülésének és az autokrácia erősödésének, értékelte Rakić Vodinelić a Danas napilapnak nyilatkozva. Mint hozzátette, ezek a folyamatok nem a rendkívüli állapot ideje alatt kezdődtek el, de tartama alatt fokozódtak.

A hatalom már jóval korábban az ország legbefolyásosabb politikusának, Aleksandar Vučićnak a hivatalába költözött, mondta a jogprofesszor, majd kiemelte: „Amíg kormányfő volt, addig a kormány kezében összpontosult a teljes hatalom, míg most államfőként lépi túl felhatalmazásának a határait. A demokrácia mélyrepülése folyamatosan Vučić hatalmának a korszakához köthető. Eljutottunk odáig, hogy az autokrácia diktatúrába való fordulásának a veszélye fenyegeti az országot."

A Freedom House, 2003 óta először, Szerbiát nem a félig konszolidált demokráciák, hanem az úgynevezett hibrid, az autokráciára épülő rezsimek csoportjába sorolta.