2024. április 30., kedd

Megkövezték a haladók autóbuszait

Az SZHP kampányrendezvényére induló autóbuszoknak csak kis hányada juthat el a rendezvényre

A Szerb Haladó Párt támogatóinak autóbuszait, amelyek a leposavivići kampányrendezvényre, nagygyűlésre indultak, Koszovó több településén is megállították és nem engedték tovább haladni.

Labljane falu bejáratánál kövekkel dobálták meg az autóbuszokat. Az SZHP szimpatizánsai összesen 60 autóbusszal indultak a leposavići kampányrendezvényre. 18 járművet Gračanicában állítottak meg és fordítottak vissza, ötöt Klinben. Az autóbuszokat a helyszíni tudósítások szerint az Önrendelkezés koszovói ellenzéki párt szimpatizánsai kövezték meg. Az albán nemzetiségű polgárok, politikai szimpatizánsok Velika Hoča, Štrpac, Goraždevac, Rudnik és Pristina bejáratánál is megállították az autóbuszokat. Bojan Mitić, a Szerb Lista szerb nemzetiségű koszovói parlamenti képviselője azt nyilatkozta, hogy Vučitrn és Miloševo falvak határában a koszovói rendőrség állította meg az autóbuszokat. Kosovska Mitrovicából 10 autóbusznak sikerült tovább haladnia Leposavić irányába.
Ivica Dačić szerb külügyminiszter elítélte a történteket. Szavai szerint a belgrádi vezetés igyekszik együttműködni a koszovói vezetéssel, ugyanakkor az albán politikum folyamatosan provokálja szerb kollégáit. Koszovóban az EBESZ segítségével szervezik meg a szerbiai elnökválasztást, nem világos, hogy miért ellenkezik ez ellen a pristinai vezetés, tette hozzá Dačić.
Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője nem kételkedik benne, hogy szervezett akcióról van szó. Đurić olyan értesülések birtokába jutott, hogy ha Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter megpróbál beutazni Koszovó területére, hogy részt vegyen a nagygyűlésen, akkor a koszovói hatóságok letartóztatják.
Aleksandar Vučić miniszterelnök, a hatalmi koalíció elnökjelöltje az április 2-i választáson ma korábban azt mondta, nem utazik Koszovóba, mivel nem hajlandó elfogadni a pristinai vezetés feltételeit. Pristina három óra erejéig engedélyezte volna Vučićnak, hogy Koszovóban kampányoljon.