2024. április 30., kedd
ELNÖKVÁLASZTÁS 2017

Még egy jelölést kihirdettek

A RIK arra kéri a polgárokat, hogy ellenőrizzék, szerepelnek-e a választói névjegyzékben

Hosszas vitát követően hétfő esti ülésén a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) kihirdette Luka Maksimović, közismertebb nevén Ljubiša Preletačević Beli elnökjelöltségét is. Ezzel tizenegyre gyarapodott az elnökjelöltek száma: Aleksandar Vučić kormányfő, Saša Janković lemondófélben lévő ombudsman, Vojislav Šešelj (Szerb Radikális Párt), Vuk Jeremić volt külügyminiszter, Boško Obradović (Dveri), Saša Radulović (Elég volt! mozgalom), Aleksandar Popović (Szerbiai Demokrata Párt), Nenad Čanak (Vajdasági Szociáldemokrata Liga), Milan Stamatović, Čajetina polgármestere és Miroslav Parović (Népi Szabadságpárt). Predrag Vučetićnak, a Bela Lađa polgári csoportosulás jelöltjének hétfőn 48 óra haladékot adtak, hogy pótolja a jelölésében észlelt hiányosságokat.

Ljubiša Preletačević Beli jelölésére tegnap Miroje Jovanović újvidéki ügyvéd, a Treća Srbija szélsőjobboldali csoportosulás volt képviselője panaszt nyújtott be a RIK-nek, a bizottság azonban megalapozatlanságra hivatkozva elutasította a panaszt.

A jelöltek sorrendjét a szavazólapon március 17-én döntik el, nyilvános sorsolással. A sorsolást a Szerbiai Rádió és Televízió közvetíti.

IDEJÉBEN ELLENŐRIZNI

A polgárok lakhelyükön a helyi önkormányzati hivatalokban ellenőrizhetik, hogy szerepelnek-e a választási névjegyzékben, illetve pontos adatok szerepelnek-e a nyilvántartásban. Ezt egyébként az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium honlapján, a www.mduls.gov.rs címen is ellenőrizhetik a polgárok. Ha esetleg nem pontos adatok szerepelnek a nyilvántartásban, a módosítást a lakcím szerinti helyi önkormányzat hivatalában lehet kérvényezni.

Vladimir Dimitrijević, a RIK elnöke szerint a személyi okmányok érvényességi idejét is érdemes lenne ellenőrizni. Szavazni csak érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy hajtási engedéllyel lehet. A régi, papír alapú személyi igazolványok január 1-vel érvényüket vesztették, így ezek nem alkalmasak a személyazonosság bizonyítására – emelte ki.

PÁSZTOR PANCSOVÁN KAMPÁNYOLT

A Szerb Haladó Párt vajdasági szervezete közleményben tudatta, hogy Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi tagja, köztársasági parlamenti frakcióvezetője Pancsován népszerűsítette Aleksandar Vučić elnökjelöltet. A közlemény szerint Pásztor a VMSZ pancsovai helyi szervezetébe látogatott el a szervezet ötéves fennállásának alkalmából, és arra kérte a jelenlevőket, hogy minél tömegesebben járuljanak az urnák elé április 2-án, és szavazzanak Aleksandar Vučićra. A VMSZ és az SZHP között köztársasági és tartományi szinten aláírt koalíciós szerződések, illetve ezek sikeres megvalósítása és az elért eredmények az együttműködés folytatására ösztönöznek – emelte ki.

Kovács Elvira köztársasági parlamenti képviselő kíséretében Pásztor Bálint beszámolt a párt helyi politikusainak a kormány aktuális összetételének megalakítása óta elért eredményekről, külön súlyt helyezve az infrastrukturális fejlesztésekre és a kisebbségi akciótervre.

KÉSZÜLNEK A FOGADÓIRODÁK

A fogadóirodák egyetértenek a közvélemény-kutatások eredményével, hogy az idei elnökválasztás befutója Vučić lesz, de elismerik, hogy a mladenovaci Preletačević jelölése felkavarta az állóvizet. A Mozzart fogadóirodában Vučićra 1,03-os szorzóval lehet fogadni, a Meridianban pedig 1,02-os szorzóval. A szóban forgó fogadóirodákban Janković a második legesélyesebb jelölt: a Mozzartban 30-as szorzóval lehet rá fogadni, a Meridianban pedig 18-assal. Őt követi Jeremić (Mozzart – 35, Meridian – 32), majd Šešelj (Mozzart – 200, Meridian – 50) és Obradović (Mozzart – 800, Meridian – 750).

Preletačevićre hétfőn este, miután kihirdették elnökjelöltségét, a Meridian fogadóirodában 1000-es szorzóval lehetett fogadni, tegnap délutánra azonban már 100-ra csökkent a szorzója, vagyis egyre esélyesebbnek tartják.