2024. április 30., kedd

Dühbe gurult Ivica Dačić

„Ha az a horvát állam dönti el az uniós csatlakozást, amelyikben ma is látni fasiszta üdvözlést, s amelyik népirtást végzett a szerbek felett, akkor jogos a kérdés: jó irányban haladunk-e”

Ivica Dačić ügyvezetői mandátumát töltő külügyminiszter szerint szégyenteljes az a döntés, mely szerint az Európai Unió nem nyitja meg a csatlakozási tárgyalások 23. és 24. fejezetét Szerbiával, miközben Törökország és Montenegró számára nyílhatnak új tárgyalási fejezetek. Arra szólította fel Aleksandar Vučić kormányfőt és kormányalakítót, hogy tartson sürgős egyeztetéseket a kérdés kapcsán. Megalázónak nevezte a döntést, s azt mondta, elege van azokból a magyarázatokból, hogy Horvátország vagy Nagy-Britannia blokkolja Szerbiát. Mint hozzátette, Szerbiát az EU blokkolja, s nem tudja elképzelni, hogy egy Horvátország erősebb legyen az EU egészénél.

– Mondok még valamit. Ha az a Horvátország fogja meghatározni az uniós csatlakozás feltételeit, amelyik a fasiszta Független Horvát Állam idejében népirtást végzett a szerbek felett, amelyikben még ma is látni fasiszta üdvözlést és amelyik 200 ezer szerbet űzött el a Vihar akcióban, akkor jogosan tesszük fel a kérdést, jó-e az irány, amelyben haladunk – fogalmazott élesen Dačić.