2024. április 30., kedd
PÁSZTOR ISTVÁN

Erőszakkal senki sem szerezhet érvényt akaratának

Aggasztó, hogy a megmozdulásokba középiskolás fiatalokat is belevontak

Van egyfajta belső hergelés és radikalizálódási szándék a tüntetők között – nyilatkozta ma reggel a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Mint kifejtette: ennek a tetőpontja az az eseménysorozat volt, amely az elmúlt napokban történt. Törvényes keretek között mindenki kinyilváníthatja véleményét, ám a határ az erőszak alkalmazása. Hozzátette: nem lehet olyan foka a frusztráltságnak, ami feljogosít bárkit is arra, ami szombaton, illetve vasárnap történt.

– Talán nincs is abszurdabb, mint ami a szerbiai közszolgálati tévé épületének támadását illeti. Érdekes, hogy akik folyamatosan a sajtószabadságról beszélnek, akik a menet élén a sajtószabadság zászlaját lobogtatják, épp azok veszik maguknak a bátorságot, hogy berontsanak, betörjenek a rádió-televízió épületébe, amely egy közintézmény. Erőszakkal kívánnak a műsorokban részt venni, hogy ők mondhassák meg, ki és mikor fog beszélni. Hol van ez a két dolog egymástól? Milyen viszonyban van ez a két dolog egymással? – tette fel a kérdést a VMSZ elnöke.

Pásztor István szerint ezek a megmozdulások az ellenzék részéről az elképzelések és a programok hiányának, valamint a támogatottság alacsony szintjének az elfedését szolgálják:

Ez látszik nem csupán a fővárosi, hanem itt a környezetünkben történő tüntetéseken is. Mindez egyfajta palástolása a politikai válaszok, a programok, az elképzelések, a legitimitás teljes hiányának, a támogatottság minimumának. Ezeknek, a politikában nagyon fontos mozgatórugóknak hiányát, ezeknek a nem létezését próbálják most utcai felvonulókkal és ilyen fajta megmozdulásokkal palástolnimondta.

A VMSZ elnöke arról is szólt, hogy az Európai Néppárt szerdán vitatja meg azt a tagpárti kezdeményezést, amelyben a Fidesz kizárását kérték a pártcsaládból. Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje korábban arról beszélt, hogy a kizárását főként azért kérték, mert egyesek szerint a Fidesz értékrendszere megváltozott és eltávolodott a néppárt értékrendszerétől. Pásztor István szerint csupán arról van szó, hogy elhallgattatnák azokat, akik kimondják az igazságot. A VMSZ elnökét a Néppárt vezetője, Joseph Daul is felkereste.

Pásztor István azt is hozzátette, a Vajdasági Magyar Szövetség is a Néppárt tagja, és két szavazati joggal rendelkezik. Mindenképpen azt a megoldást fogják támogatni, amely a Fidesz érdekeit helyezi előtérbe.

Pásztor István arról is szólt, hogy hamarosan két újabb határátkelő munkaidejét is meghosszabbíthatják. Ez azt jelenti, hogy a Horgos–Röszke 2 határátkelő és a Királyhalom–Ásotthalom átkelő akár 24 órás nyitvatartással is üzemelhet a jövőben. Erről Palkovics László magyar innovációs tárcavezetővel is egyeztettek.