2024. április 30., kedd

A tüntetők betörtek a SZRTV székházába

Az 1 az 5 millióból békés tüntetés résztvevői cselekvésre szánták el magukat

A szombati belgrádi, 1 az 5 millióból elnevezésű tüntetés, amit december óta immáron 15. alkalommal szerveztek meg, több hónapos békés felvonulás után először az RTS (Szerbiai Rádió és Televízió) megrohanásával zárult, majd pedig az elnöki palota lezárásával folytatódott. Belgrádot két nap alatt elöntötte a forradalmi hangulat, Aleksandar Vučić és az állami vezetőség, illetve az RTS igazgatójának lemondását követelték. Az elnöki palotát három órán keresztül kitartóan körbezárta a több ezres tömeg, amely ellen rohamrendőröket rendeltek ki.

Fotó:Miklós Hajnalka

Fotó:Miklós Hajnalka

A tüntetők szombat délután a szokásos sétájukra indultak, de ezúttal behatoltak az RTS székházába. Amíg a rohamrendőrök több gyűrűben lezárták az épület bejáratait, az ellenzéki képviselők, Boško Obradović, a Dveri mozgalom vezetője, Dragan Đilas és Vuk Jeremić, a Szerbiáért Szövetség vezetője néhány kísérőjük társaságában bevonultak az épületbe, és a mögöttük levő tömeggel azt követelték a közmédia igazgatójától, a hírszerkesztőktől és az újságíróktól, hogy a közmédia tudósításaiban és jelentéseiben az ellenzéki pártok aktivitásáról is, illetve a tüntetésről is tájékoztasson. Amíg a tömeg kint várakozott, az RTS igazgatója, Dragan Bujošević pedig elutasította, hogy az ellenzéket programon kívül kapcsolják be a műsorba, az ellenzéki politikusok és követőik benyomulásának végül a rendőrség véget vetett, egyesével eltávolította a behatolókat az épületből. Több személyt randalírozás miatt elő is állítottak. A tömeg azonban nem oszlott fel, majd csak valamikor éjjel 11 után, amikor Boško Obradović és társai arra biztatták az összegyűlteket, hogy vasárnap délben az elnöki palota előtt újra gyűljenek össze, hiszen Aleksandar Vučić akkorra jelentette be sajtótájékoztatóját az RTS megrohanásával kapcsolatban.

Vasárnap délben több ezres tömeg gyűlt össze, de az épületet akkor már több tíz rohamrendőr védte, kordont állítottak fel. Vučić komolytalannak nevezte politikai ellenfelei törekvéseit, kemény kritikával illette őket, hogy betörtek az RTS székházába, majd azt állította, politikai ellenfeleit is ugyanazok támogatják, akik a koszovói vezetőséget tanácsokkal látják el, akiknek nem érdekük, hogy a Balkánon béke legyen. Kiemelte, nem fél attól a tömegtől, aki be akar törni az elnöki palotába. Ez idő alatt az összegyűlt tömeg fellökte a kordonokat. A sajtótájékoztatóról tudósító média képviselőit a rendőrség mentette ki az épületből, de az államelnök bent maradt, egyes információk szerint Nebojša Stefanović belügyminiszterrel sakkoztak, amíg a kint várakozó tömeg rá várt.

Az összegyűlt tömeg és a rendőrök között azonban összetűzés történt, a rendőrség ugyanis nem akarta átengedni a tüntetők kamionját, ami hangszóróval volt ellátva, és ahonnan a felszólalók folyamatosan tájékoztatták a tömeget. Lökdösődés alakult ki, előkerült egy kés is, valamint könnygázról is érkeztek értesítések. Végül azonban lehűltek a kedélyek. A tüntetés szervezői arról tájékoztatták a tömeget, hogy a rendőrség két személyt előállított, majd a Stefan despota utcában lévő, úgynevezett November 29. rendőrállomásra szállították őket. Az egyik előállított személy állítólag egy 18 éves fiatalember volt.