2024. július 27., szombat

Ki rabolta el a szabadságot?

A hatalom elveti az állítást, hogy Aleksandar Vučić önkényuralmat gyakorol

Szerbiát nem lehet azokkal az országokkal összehasonlítani, amelyekben „szörnyűséges”, autokrata rezsimek vannak hatalmon, amelyekben embereket tartóztatnak le indokolatlanul, esetleg embereket kínoznak meg, vagy ahol nincsen joguralom, mondta egy nappal a Freedom House aktuális, éves jelentésének a bemutatását követően Mark Berent, a Freedom House eurázsiai részlegének igazgatója. Mint hozzátette, Szerbiának továbbra is vannak intézményei, amelyeknek esélyt kell adni arra, hogy reagáljanak a jelentésben olvasható észrevételekre.

Az elsődleges feladat ezeknek az intézményeknek a védelme. A szabadság helyzete fenyegetett. A jelentést a Freedom House figyelmeztetéseként kellene megélni – fejtette ki az N1 tv hírösszeállítása szerint Mark Berent.

Szerbia elveszítette a szabad ország minősítést és ezúttal a félig szabad országok közé sorolták. A jelentésben egyebek mellett kiemelik, hogy feltűnően gyakorivá váltak az újságírók elleni támadások, a hatalom pedig egyetlen személy kezében összpontosul, méghozzá az államfőében, aki olyan feladatokat lát el, amelyek nem is tartoznak a hatáskörébe. Az államhatalom aktuális képviselői közül eddig egyedül Dragan Šormaz, a Szerb Haladó Pártköztársasági parlamenti képviselője értékelte a jelentést, értetlenségének adva hangot, hogy „mit is jelent az egyetlen személy kezében összpontosul a hatalom megállapítás”. Aleksandar Vučić államfő kizárólag azokat a hatásköröket látja el, amelyek ellátására az alkotmány feljogosítja, az államfő nem szegi meg az alkotmányt, semmi köze a köztársasági kormány munkájához, véli Dragan Šormaz.

Másként vélekedik erről a független civil társadalom. Aleksandar Vučić az, aki mindenről dönt, értékelte Jelena Đorđević egyetemi tanár, aki szerint az „egy ember uralmának a korszakát éljük”. Ennek az embernek a propagandagépezete semmitől sem riad vissza, az intézmények pedig réges-régen a semmibe vesztek, mára csak hamu maradt belőlük, a szabad választás intézménye pedig csupán látszat, mondta Jelena Đorđević. Mint hozzátette, a helyzet annyira aggasztó, hogy nem is érti, hogy a demokratikus országok ezt miként tudják szó nélkül hagyni.

A Freedom House összesen 195 állam és 14 vitatott jogállású terület polgári és politikai szabadságjogait figyelembe véve értékelte a demokrácia „erőnlétét”. A 100 pontos skálán a szabad, a félig szabad és a nem szabad kategóriákba sorolja az államokat. A szabad és a félig szabad országokban a szervezet értékelése szerint demokrácia uralkodik, ugyanakkor utóbbiakban a polgári és politikai szabadságjogok korlátozottan érvényesülnek. Az aktuális jelentésben Szerbia az előző évhez képest 6 pontot veszített, így 67 ponttal a félig szabad országok csoportjában végezte.