2024. április 30., kedd

Akasztófa-performansz a tüntetésen

A rendőrség letartóztatta azokat, akik bitófamakettel sétáltak a szombati, belgrádi tüntetésen

A rendőrség azonosította, elővezette, majd kihallgatta azt a két fiatalembert, aki az Egy az ötmillióból elnevezésű, szombaton immár kilencedik alkalommal megtartott belgrádi tüntetésen egy akasztófa makettjével sétált. Az N1 tv értesülései szerint az egyik fiatalember még kiskorú.

Biljana Popović Ivković, a belügyminisztérium államtitkára sajtónyilatkozatában azt mondta, hogy a fiatalemberek a Dveri és a Szövetség Szerbiáért politikai csoportosulások aktivistái. Az államtitkár ezt követően arról is beszámolt, hogy a rendőrség letartóztatta azt a személyt, aki a Facebook közösségi oldalon akasztással fenyegette meg Danilo Vučićot, Aleksandar Vučić államfő fiát – azt írta, hogy felakasztja egy villanypóznára –, de azt a személyt is, aki az államfő fiát és lányát egyaránt akasztással fenyegette meg.

Valamivel később a belügyminisztérium közleményben erősítette meg, hogy az akasztófa makettje miatt letartóztatott fiatalemberek rakovicaiak. Mindkettejük ellen faji és egyéb alapon elkövetett diszkrimináció címén tesznek bűnvádi feljelentést – teszik hozzá a közleményben.

A Szövetség Szerbiáért ellenzéki csoportosulás elveti a vádat, hogy bármilyen módon felelőssé tehető az akasztófa okán. Az akasztófa makettje nem tükrözi a több hete zajló polgári tüntetések lényegét, a hatalom pedig indokolatlanul reagált hisztérikusan – értékelte közleményében a tömörülés.

– Aleksandar Vučićnak és csapatának a reakciója egy egyéni megmozdulás okán hűen tükrözi a hatalom félelmét a hangját felemelő néptől. Ugyanarról a hatalomról van szó, amely annak idején nem reagált az Oliver Ivanović meggyilkolására buzdító felvétel elkészítésére, sem levetítésére – fogalmaznak a közleményben, hozzátéve, hogy a Szövetség Szerbiáért folytatja az úgynevezett Megállapodás a Néppel elnevezésű dokumentumnak a kidolgozását.

A Dveri szintén elutasította a vádat, hogy bármi köze volna az akasztófa-performanszhoz, sőt, a párt meg van győződve arról, hogy az eset hátterében a Szerb Haladó Párt áll.

– Nem sokkal a szombati tüntetés után a közösségi oldalakon napvilágot láttak a felvételek, amelyeken látszik, hogy az akasztófát hordozó fiatalember a Szerb Haladó Párt emblémájával ellátott pólót viselt. Az SZHP ezt követően rájött, hogy leleplezték, ezért jelentette be Nebojša Stefanović, hogy keresik a fiatalembereket, most pedig már ott tartunk, hogy a Szövetség Szerbiáért és a Dveri támogatóiról van szó – áll a Dveri közleményében.

„ÍGY NEM LEHET DOLGOZNI”

Lincshangulat uralkodott el az országban, értékelte a szombati tüntetést követően Ana Brnabić miniszterelnök, akit igencsak rosszul érintett az akasztófa-performance, de Aleksandar Vučić gyermekeinek a megfenyegetése is. Értékelése szerint az ellenzék tehetetlensége agresszióba fordul. Ilyen hangulat közepette rendkívül nehéz dolgozni, emelte ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a tüntetéseket zavarónak tartja, hiszen „azokon nem a kormány eredményeiről van szó, hanem légből kapott állításokról”.