2024. február 29., csütörtök

Áruszállítás és edzés robottal

Az Edu Robotics Cup verseny kiemelkedő vajdasági részvevői

A vajdasági magyar diákok, egyetemi és főiskolai hallgatók a magyarországi Edu Robotics Cup informatikai versenyen bebizonyították, hogy kreativitásban és robotprogramozásban nincsenek lemaradva az anyaországi versenyzőktől. A Lego-robotok összeszerelése és programozása nem kis feladat elé állította a csapatokat, ám a versenyzők jó ötleteiknek, leleményességüknek köszönhetően nagyon jól helyt álltak a megmérettetésen.

LOGISCOOL, SZABADKA

A szabadkai Logiscool csapata hatodik helyen végzett az Edu Robotics Cupon a Kids kategóriában. A vajdasági eredményhirdetésen harmadikak lettek. A csapat tagjai Dudás Gergely, Keresztényi Albert és Milánovics Alex voltak. A diákokat Szabó Beatrix, a Logiscool oktatója készítette fel a megmérettetésre.

– Első alkalommal vettünk részt ezen a versenyen, és a gyerekek sem foglalkoztak eddig robotikával. Mindent az alapoktól kellett megtanulniuk. Nagyon kevés időnk volt rá, mindössze két hét állt a rendelkezésünkre. A Lego Mindstorms EV3-as szettet használtuk, amelyet a Magyar Nemzeti Tanácstól kaptunk. A felkészülés úgy zajlott, hogy több alkalommal találkoztunk a gyerekekkel. Először ki kellett találnunk, hogy mit fogunk csinálni. Kutatást is végeztünk ezzel kapcsolatban, összegyűjtöttük az elméleti anyagot. Kidolgoztunk egy papírvárost, amelyben házak, autók, villanyrendőr és körforgalom is volt. Ezt követte a robot programozása, majd a szöveg és a videó elkészítése. A #maradjotthon témakörön belül a bevásárlásra esett a választásunk. Azt tapasztaltuk, hogy ennek során akadályokba ütköztünk a járvány alatt, így a házhoz szállítást oldottuk meg a robottal. Ennek különféle kis dobozokat kellett elvinnie egyik helyről a másikra. Ezáltal a jövő autóit, az önjáró autókat szimuláltuk, és ehhez kapcsolódott az elméleti anyagunk is. Volt egy gyűjtőhely, ahonnan a robot elvitte az adott házakhoz a csomagokat. Mindez előre be volt programozva – mondta Szabó Beatrix. Mint hozzátette, hogy a diákok és ő is nagyon meg voltak elégedve az eredménnyel. Ha lehetőségük lesz, az idén is nevezni fognak a robotprogramozási versenyre.

ADAI RÉPÁK

A Kids kategória hetedik helyén az Adai Répák csapata végzett. Az adai Cseh Károly Általános Iskola tanulói, Nagy Dániel, Rind Réka és Világos Balázs a vajdasági eredményhirdetésen negyedik lett. Felkészítő tanáruk, Világos Kornéltól megtudtuk, hogy már a kezdetektől részt veszünk ebben a projektben. A WRO első vajdasági döntője előtt, 2019 augusztusában hallott először erről a lehetőségről.

– Akkoriban kaptunk egy készletet, és nagyon megtetszett a Lego-robot programozása a gyerekeknek. Vicsek Annamária közreműködésével több csapattal együtt nézőként eljutottunk a győri világdöntőre, amely óriási élmény volt a gyerekeknek. Ekkor kaptak egy kis inspirációt, motivációt, úgy döntöttek, hogy mindezt szeretnék tovább csinálni. A diákok részt vettek a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban tartott edzőtáborban. A novemberi versenyre a járványhelyzet miatt elég nehezen tudtunk felkészülni. Online megbeszéléseket folytattunk a csapattal. A gyerekek megosztották a feladatokat egymás között. Egyikük írta a feladat szöveges részét, a másikuk online kérdőíves kutatást végzett a témában, a harmadik tanuló pedig a robot felépítésével és programozásával foglalkozott. A tanulók legtöbbször otthon dolgoztak a feladatokon, és néhányszor összejöttek, hogy elkészítsék a kisfilmet. A Lego-robotunk egy úgynevezett fitneszrobot volt, amely hasizomgyakorlatokat mutatott be. Egy kis Lego-emberke ült fel, és ugyanolyan tempóban csinálta a gyakorlatokat, mint mi, emberek. Bemutatta a felüléseket, számolta őket, és ,,szólt”, hogy gyorsabb vagy lassabb tempóban kell végrehajtani a feladatokat – osztotta meg velünk a csapat munkáját Világos Kornél.

SIPOS BALÁZS

A Junior kategóriában a vajdasági eredményhirdetésen Sipos Balázs, a topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskola tanulója érdemelte ki a negyedik helyet. A magyarországi Edu Robotics Cup versenyen a kategóriában a nyolcadik helyezést sikerült elérnie. Felkészítő tanára, Szabó Hangya Csilla elmondta, hogy a Lego Mindstormsszal a tavaly februárban tartott táborban ismerkedtek meg, és azonnal felkeltette az érdeklődésüket.

– A támogatóknak köszönhetően egy szettel tértünk haza, ahol lelkesen folytattuk a tudásunk fejlesztését. Az igazgatónő és kollégáink is biztattak bennünket, és mint kiderült, a Lego-robot lenyűgöz mindenkit, még azokat is, akik kevésbé jártasak az informatika és a programozás területén. Sajnos a tavaszi és a nyári időszakban viszonylag kevés lehetőségünk adódott a gyakorlásra a vírushelyzet miatt. Ősszel viszont visszatértünk a „robotok világába”, és jelentkeztünk az Edu Robotics Cup online versenyre. A feladatnak kifejezetten örültünk, ugyanis az elmúlt időszak lehetővé tette, hogy maximálisan átérezzük a téma lényegét. Balázs életében nagy szerepet tölt be a sport és az egészséges életmód, így a választás a fitt alkategóriára esett. Egy olyan robotot akartunk megalkotni, amely megtestesíti a tökéletes személyi edzőt. Egy igényes, figyelemfelkeltő külső megjelenés elérése volt a cél, s a tervezése során felelevenítettük a táborban megalkotott robotunkat is, mellyel megnyertük a robotszépségversenyt. A „királyi” külső által a Fittking Ricky nevet kapta. A komponensek és a szenzorok beépítése előtt, alaposan végiggondoltuk, hogy milyen segítséget nyújthat egy robotedző az otthoni torna során. Ezáltal létrehoztunk egy olyan robotkart, mely mozgatni tudja a (jelen esetben Legoból készült) fitneszeszközöket, valamint kisebb dolgok felemelésére és elmozdítására is alkalmas. A robot hátsó részébe egy tolókart építettünk be, mely lehetővé teszi a szobában lévő bútorzat gyors átrendezését. A karok és a kerekek optimális működését a szettben található nagy- és közepes motor integrálásával valósítottuk meg. Fittking Ricky további fontos eleme a távolságérzékelő, mely érzékeli a szoba elemeinek és Lego-emberkénknek elhelyezkedését, ezáltal a robot célzott és biztonságos mozgást tud megvalósítani. Továbbá tartalmaz egy színérzékelőt is, ezt sajnos nem sikerült teljesen beprogramozni a szűkös időkorlát miatt. A jövőben szeretnénk ezt a komponenst is hasznossá tenni, mely által a robotunk egy adott környezetben a színek alapján is tájékozódni tud majd – tudtuk meg a tanárnőtől.