2024. június 14., péntek

Szorgalommal, elszántsággal az első helyezésig

Ismét sikert arattak a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium diákjai a Wallenberg nyomán elnevezésű történelmi vetélkedőn

Immár 14. alkalommal rendezték meg a Wallenberg nyomán elnevezésű történelmi vetélkedőt a magyarországi és határon túli középfokú oktatási intézmények tanulói számára. A budapesti döntőbe a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola egy csapata mellett a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium két csapata is továbbjutott. Az ott prezentált teljesítményük eredményeképp a szabadkai Alpa csapat – Pecka Ágnes, Papp Albert és Molnár Péter – az első, a szintén szabadkai Panav csapat – Alács Varró Emese, Özvegy Dianna és Dudás Árpád – második lett (felkészítő tanáruk: Miloš Vuleković). Míg a zentai csapat – Rind Réka, Farkas Bettina és Horváth Henrietta – a kilencedik helyen végzett (felkészítő tanár: Dognár Vorgić Otília).
A döntőn 10 háromtagú csoport versenyezett egymással. Az első helyezettek és felkészítő tanáruk svédországi, a további két legjobb csapat tagjai pedig külföldi utazáson vehetnek részt. A vetélkedő meghirdetőinek fő célja: a magyar–zsidó együttélés és a holokauszthoz vezető út bemutatása, különös tekintettel a Holokauszt 80. évfordulójára; az ártatlanul üldözött és meggyilkolt magyar állampolgárok életének és szenvedéseinek megismerése, hogy a vészkorszak emléke fennmaradjon és egyre inkább a nemzeti emlékezet részévé váljon. 
A mára már nemzetközi megmérettetéssé kinövő Wallenberg-vetélkedő kérdéskörei: az antiszemitizmus, embermentés, xenofóbia, tolerancia, kirekesztettség voltak. 
A Svetozar Marković Gimnázium diákjainak felkészítő tanára Miloš Vuleković, történelem szakos tanár volt, aki elmondta, a gimisek felosztották három részre az elsajátítandó anyagot, így mindenki a saját témaköreiből készült a vetélkedőre.
– Nagyon büszke vagyok a diákjaimra. Példaértékű az a szorgalom, munka és elszántság, amit véghezvittek az elmúlt tanévben – mondta Miloš Vuleković, aki hozzátette, a verseny négy feladatból állt.
– A vetélkedő részeihez tartoztak előzetes feladatok, mint egy Facebook-profil üzemeltetése, kisfilmkészítés, valamint egy holokauszttal kapcsolatos kérdőív kitöltetése. Ezt a diákoknak be is kellett mutatniuk prezentációban a döntőn. Ezután a Kahoot (egy online kvízrendszer) segítségével villámkérdésekre válaszoltak, és egy adott embermentőről is írtak méltatást. A döntő végén meglátogattuk a Dohány utcai Zsinagógát is, ahol egy előadást hallhattak a diákok, amiből tesztfeladatokra kellett válaszolniuk – hallottuk a szabadkai diákok felkészítő tanárától.
Az Alpa csapatból a bajmoki Pecka Ágnes elmondta, a verseny során rájött: az együttműködés és egymás elfogadása a legfontosabb. A szabadkai Papp Albert ehhez hozzátette: – Az idén még nagyobb figyelmet és időt szenteltünk a tanulásra, az ismétlésre, számos alkalommal kikérdeztük egymást, nem mellesleg a tanár úr is nagyon szépen felkészített minket.
A kupuszinai Molnár Péter azt hangsúlyozta, a versenyt mindannyian nagyon komolyan vették, és rengeteget készültek. 
A Panav csapat tagja, a bácskossuthfalvi Alács Varró Emese arról szólt, mivel tavaly is egy csapatként vettek részt a versenyen a társaival, hamar kiderült számukra, kinek mi az erőssége. Ebből kifolyólag idén könnyebben fel tudták osztani, ki miből veszi ki a részét. Mint mondta, a sikerük titka az együttműködésben rejlett, ehhez segített hozzá a rengeteg tanulás és a logikus gondolkodás.
A szabadkai Özvegy Diannát boldoggá tette a második helyezés, de jövőre újra megpróbálkoznak, hiszen szeretnék hazahozni az első díjat. A szabadkai Dudás Árpád pedig a következőket mondta: 
– Tavaly is bejutottunk a döntőbe, de nem értük el azt a helyezést, amit kívántunk, ezáltal kaptunk egy hatalmas motivációt, hogy idén újra megmérettessük magunkat – hallottuk Dudás Árpádtól.

Nyitókép: A büszke szabadkai gimisek az eredményhirdetés után / Miloš Vuleković felvétele