2024. április 17., szerda

Március végén próba-kisérettségi

A nyolcadikosok „élesben” júniusban tesznek tanúbizonyságot tudásukról

Mint az az Oktatási Minisztérium által közzétett, a 2024-re vonatkozó tevékenységi naptárban olvasható, az általános iskolák nyolcadikosai számára március 22-én és 23-án tartják meg a próba-kisérettségit.
Az első napon 12 és 14 óra között a tesztelést matematikából végzik, a második napon 9-től 11-ig anyanyelvből, 11.30-tól 13:30-ig pedig a választott tantárgyból zajlik a próba-kisérettségi. A feladatlapok átnézése március 25. és 29. között történik, az eredményeket pedig április 5-éig teszik közzé az iskolákban.
A tanulóknak a záróvizsgára történő regisztrációja április 15. és 22. között elektronikusan, a mojasrednjaskola.gov.rs oldalon keresztül történik, míg közvetlenül az iskolákban április 19-én és 22-én lehet majd jelentkezni.
A nyolcadikosok anyanyelvből június 17-én, matematikából 18-án, a választott tantárgyból pedig június 19-én záróvizsgáznak. Ennek előzetes eredményeit a már említett portálon június 21-én teszik közzé, a végeredményeket pedig 24-én. A középiskolák kiválasztásához szükséges kívánságlistát a diákok szintén a mojasrednjaskola.gov.rs oldalon keresztül, vagy az általános iskolában kitöltött jelentkezési lapon is be tudják majd nyújtani június 25-től 26-ig.
Július 1-jén teszik közzé a tanulók ranglistáját, a középiskolák oktatási profiljai és a szakirányok szerint szétosztva, ekkor hozzák nyilvánosságra a második körben még hátralévő szabad férőhelyek listáját, amelyekre július 5-ig lehet jelentkezni.
Azok a nyolcadik osztályos tanulók, akik valamelyik művészeti, tehetséggondozó középiskolába szeretnének iratkozni, április 15. és 22. között elektronikusan jelentkezhetnek a felvételi vizsgára a mojasrednjaskola.gov.rs oldalon, április 19 és 22 között pedig közvetlenül az általános iskolákban, illetve azokban a középiskolákban, ahol a felvételi vizsgákat szervezik.
A művészeti középiskolákba és a tehetséggondozó gimnáziumokba jelentkező tanulók májusban fognak felvételi vizsgát tenni a választott intézményben: a művészeti középiskolákban a képzőművészeti szak felvételi vizsgájára május 10, 11 és 12-én kerül sor, a biológia és kémia szak esetében május 11-én, a színház- és audiovizuális művészeti szakra jelentkezők tudását pedig május 11-én tesztelik. Május 17-én, 18-án és 19-én tesznek felvételi vizsgát azok a diákok, akik zene- vagy balettiskolába szeretnének iratkozni. Május 18-án tartják a felvételi vizsgát a számítástechnikai és informatikai tehetséggondozó szakra, de a fizika, földrajz és történelem szakra is. A matematikai gimnáziumba és a matematika szakra iratkozni szándékozók pedig május 19-én felvételiznek. A felvételi vizsga előzetes eredményeit május 13. és 21. között, a végleges eredményeket pedig május 14. és 22. között teszik közzé – áll a szerbiai Oktatási Minisztérium által hivatalosan közzétett tevékenységi naptárban.

Nyitókép: pixabay.com