2024. április 17., szerda

Ne emelkedjen a tandíj!

Az Oktatási Minisztérium szerint ezzel növelhető az egyetemi hallgatók száma

Az Oktatási Minisztérium a felsőoktatási intézmények autonómiáját tiszteletben tartva felszólította azokat a felsőoktatási intézményeket, amelyek az önköltséges hallgatók tandíjának emeléséről döntöttek, vagy döntés előtt állnak, hogy még egyszer vizsgálják felül a következő tanévre szóló tandíjemelés indokoltságát. Az ajánlást a tárca a Szerbiai Egyetemek Hallgatóinak Konferenciája felkérésére fogalmazta meg – áll a közleményben.
– Az Oktatási Minisztérium értékeli a szerbiai felsőoktatási intézmények többségének felelősségteljes elhatározását, miszerint nem emelik az önköltséges hallgatók tandíjat. Ezzel hozzájárulnak a felsőoktatási intézményekben továbbtanulók számának növeléséhez a középiskola befejezése után, azaz csökkentik az anyagi okok miatt lemorzsolódó hallgatókat.
Szerbia kormánya és a minisztérium elismeri a felsőoktatási intézmények új finanszírozási modellje létrejöttének fontosságát a felsőoktatás fejlesztése, a felsőoktatásban dolgozók anyagi helyzetének javítása és a hallgatói színvonal további javítása érdekében. A kormány munkacsoportot hozott létre a felsőoktatás pénzeléséről szóló törvény kidolgozására, amely az összes érintett intézmény, illetékes minisztériumok, hallgatói érdekképviseletek, hallgatói egyesületek és szakszervezetek képviselőiből áll. A cél, hogy 2024 folyamán intenzív párbeszéd révén megfelelő és kompromisszumképes felsőoktatási finanszírozási modell szülessen, amely biztosítja a felsőoktatási intézmények pénzügyi fenntarthatóságát – olvasható a közleményben.
A tárca emlékeztet arra, hogy a felsőoktatási intézmények költségeinek fedezetét Szerbia költségvetéséből különítik el, az állami költségvetésből támogatott hallgatók felvételére pedig kvótákat határoznak meg. Emellett a minisztérium több mint 15.000 hallgatói ösztöndíjat és tanulmányi kölcsönt biztosít, valamint az állam nagyszabású infrastrukturális projekteket finanszíroz a felsőoktatás területén.
Az Oktatási Minisztérium továbbra is tárgyal a hallgatói érdekképviseletek és a felsőoktatási intézmények képviselőivel a tandíjakról, hogy olyan kompromisszumos megoldásokat találjanak, amelyek biztosítják a hallgatók anyagi helyzetének megőrzését, ugyanakkor nem veszélyeztetik az intézmények pénzügyi fenntarthatóságát.

Nyitókép: pixabay.com