2024. április 22., hétfő

Saját nyelvünkön tanulni

A tartományi kormány 20 ezer dinárral támogatja az anyanyelvükön tanuló kiemelkedő hallgatókat

Dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatásért felelős titkár az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából fogadta az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának azon első évfolyamos, anyanyelvükön tanuló hallgatóit, akik a 2023/24-ben a tartományi kormány ösztöndíjasai. 
– Egy többnemzetiségű környezetben élünk, hiszen Vajdaságban 28 nemzeti kisebbség, illetve nemzeti közösség él. Mindenkinek megvannak a maga hagyományai, amelyeket nemcsak tiszteletben kell tartanunk, hanem támogatnunk is kell. Vajdaságban ez az élet velejárója, hiszen mindig is egymással éltünk, nem egymás mellett. Az elmúlt hét évben több mint 100 projektről döntöttünk kifejezetten a nemzeti kisebbségek tagjai számára. Az új programunkkal a fiatal egyetemistákba fektettünk be, mert ők azok, akik továbbéltetik nyelvüket és kultúrájukat, különösen fontos ez a kisebbségek esetében – mondta Milošević, aki kiemelte, az anyanyelv a második legnagyobb értékünk, maga az élet után.
– Számunkra minden nyelv értékes, mindegyiket ápolni kell és továbbadni a következő generációknak. Az anyanyelv minden nemzet kulturális identitásának szerves része, a kommunikáció és egyben a kölcsönös elfogadás eszköze – tette hozzá.
A tartományi kormány elsőéves ösztöndíjasai havi 20 ezer dinár támogatásban részesülnek. A tordai Kószó Alisza a Magyar Tanszéken tanul. 
– Nagyon hálás vagyok, hogy saját anyanyelvemen folytathatom a tanulmányaimat. Ez nekem nagyon sokat jelent, mert úgy érzem, így tudom a legtöbb tudást elsajátítani. Örültem, amikor felajánlották ezt az ösztöndíjat, nagy jelentősége van a támogatásnak, hiszen minden segítség jól jön – mondta az ösztöndíjas.
Mihajla Dilinski a Ruszin Tanszék elsőéves hallgatója. 
– Fontosnak tartom, hogy legyen lehetőségünk az anyanyelvi oktatásra, valamint a nemzeti identitásunk fejlesztésére. Hálásak vagyunk minden támogatásért. Kellemesen meglepődtem, amikor felajánlották az ösztöndíjat. Egyáltalán nem számítottam rá, de jólesik, hogy törődnek velünk, bíznak bennünk. Mi pedig törekedni fogunk arra, hogy ne okozzunk csalódást, letegyük a vizsgákat és jó eredményeket érjünk el – mondta Mihajla Dilinski.
Az eseményen dr. Ivana Živančević Sekeruš, a Bölcsészettudományi Kar dékánja is részt vett.
– Karunkon a Vajdaságban használatos nyelvek közül öt nyelven lehet tanulni: szerbül, magyarul, ruszinul, románul, szlovákul. Azt hiszem, ez egyedülálló az egész világon. Számos identitás és kultúra őrzői vagyunk ezáltal, és azon dolgozunk, hogy ezek a kultúrák találkozzanak egymással – fejtette ki a dékán.
A fogadáson jelen volt dr. Stojšić-Milosavljević Anasztázia tartományi felsőoktatási segédtitkár és Katarina Kovačević altitkár is. 
Ebben a tanévben az alábbi tanulmányi csoportok legjobb helyezést elért 1. évfolyamos hallgatói részesültek ebben a támogatásban: magyar, ruszin, szlovák, román és szerb.

Kószó Alisza (Ótos András felvétele)

Kószó Alisza (Ótos András felvétele)

Nyitókép: (Ótos András felvétele)