2024. június 13., csütörtök

A Magyar Szó 80 évéről Budapesten

Varjú Márta főszerkesztő nyolc évtized társadalmi-politikai viharait megélt napilapunk történetébe avatja be a közönséget

A Magyar Szó nyolcvan évéről tart Budapesten, a Nádor utca 17. alatti Magyarság Háza Galériában szabadegyetemi előadást ma, február 8-án, 18 órai kezdettel Varjú Márta, lapunk főszerkesztője. Értekezésében átfogó képet kíván adni arról, hogyan alakult a folyamatosan változó történelmi időszakok, politikai körülmények, események közepette a Magyar Szó kiadása, hogyan vette fel a napilap a harcot a legkülönfélébb kihívásokkal, és maradt meg mind a mai napig a vajdasági magyar közösség alapvető tájékoztatási eszköze, egyetlen napilapja.

Ahogyan a főszerkesztő megfogalmazta: „A Magyar Szó nem csupán lapkiadó vállalat, hanem a vajdasági magyarság fontos intézménye, szinte a kezdetek óta szellemi központja is. A lap számos más médiaház számára nevelt újságírókat; mindemellett innen kerültek ki vagy éppen hozzánk jöttek át írók; tőlünk léptek politikai pályára újságírók, szerkesztők. A Magyar Szó tehát messze túlmutat a lapkiadás, hírközlés határain.”

Varjú Márta ismerteti a hallgatósággal, azt is, hogy alaptevékenysége mellett a Magyar Szó alkalmi könyvkiadással is foglalkozik. „Évente megjelentetjük a könyvnaptárunkat, amely valójában hagyományos kalendárium. Az utóbbi évtizedben kiadtuk a Magyar Szó hetvenéves történetét bemutató könyvet; az 56-os forradalom 60. évfordulójára a Menedékben c. kötetet, a Szórványlétben c. könyvünk két kötetben jelent meg...”

A Magyar Szó nem csupán lapkiadó vállalat, hanem a vajdasági
magyarság fontos intézménye, szinte a kezdetek óta szellemi központja
is” – fogalmazott egyebek között Varjú Márta a budapesti lapbemutató
előtt (Dávid Csilla felvétele)

A Magyar Szó nem csupán lapkiadó vállalat, hanem a vajdasági magyarság fontos intézménye, szinte a kezdetek óta szellemi központja is” – fogalmazott egyebek között Varjú Márta a budapesti lapbemutató előtt (Dávid Csilla felvétele)

Az előadáson szó lesz arról is, hogy mindeközben a Magyar Szó a kor kihívásaival is igyekszik felvenni a versenyt, s mindezt sikerrel teszi, hiszen az online térben is kiemelkedő szerepe lett az utóbbi években, s nem elhanyagolható módon, elsőként jelent meg a világhálón a vajdasági magyar média képviselői közül.

Egy közösséget szolgáló lap esetében fontos az is, hogy folyamatosan igyekszik olvasótábort is nevelni. „Mi adjuk ki az óvodásoknak és a kisiskolásoknak szóló Mézeskalács című újságot, a nagyobb gyerekeknek szóló Jó Pajtást, a Magyar Szó mellékleteként kéthetenként pedig a Képes Ifjúság jelenik meg, mely már a fiatal korosztályt célozza meg.”

A Szabadegyetem-programsorozat keretében szervezett Magyar Szó-előadásban a főszerkesztő kitér az elődök hagyatékára is, a lap kommunista időkben, majd demokratikus átalakulás előtti és utáni évtizedekben játszott szerepére is. Arra, hogyan jöhetett létre magyar napilap a megtorlások évében, hogyan vészelte át a kilencvenes évek háborúit, az ezredforduló előtti bombázások által meghatározott nehézségeket, majd az azt követő instabil éveket.

A budapesti rendezvényen a részvétel ingyenes, de javasolt az előzetes bejelentkezés. A szervezők arra kérik a vendégeket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont, azaz 18 óra előtt húsz perccel foglalják el, a nem regisztrált vendégeknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudnak helyet biztosítani. Az esemény kapcsán további részletek a www.magyarsaghaza.net oldalon találhatók.

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele