2024. július 16., kedd

A világ legjobbjai közt

A Szakma Sztár Fesztivál emléklapátadó ünnepsége az Országházban

Alkotómunka csak béke idejében teljesedhet ki, és hozhat gyarapodást – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön az Országházban, a szakmai versenyek legjobbjainak rendezett ünnepségen.

A házelnök az országos szakmai tanulmányi és a szakma kiváló tanulója versenyek dobogós helyezettjeinek és felkészítőiknek rendezett emléklapátadó eseményen úgy fogalmazott, a mostani, vészterhesen forrongó világban a magyarság legfontosabb döntése, hogy boldog békeidőket akar élni. Békét, amelyben a munka alakítja az életünket és nem a háború, mivel alkotómunka csak béke idejében teljesedhet ki, és hozhat gyarapodást – mondta.

Ennek alátámasztásaként az 1867 és 1914 közötti, boldog békeidőknek nevezett korszakot említette, amikor Budapest városmagja a historizáló építészeti műfaj világélvonalába került.

Az, hogy ki, milyen pályát tud befutni, függ az ember készségeitől és képességeitől, a tehetségtől és a befektetett munkától, a jól felhasznált időtől és lehetőségektől, a segítség elfogadásától és a tanítás befogadásától, valamint az őt körülvevő közösségektől is – mondta Kövér László.
A díjazottakat méltatva kiemelte, hogy kemény munkával verekedték be magukat a legjobbak közé, indulásuk nagyszerű volt, s ha a folytatásra tekintünk, mindenhol komoly lehetőségeket, nagy ígéreteket látunk.

Kövér László végezetül azt kívánta, hogy a fiatalok fussák be a szakmai karrierjüket oly módon, hogy teljes életet élhessenek, és gyarapítsák családjukat éppen úgy, mint közös hazánkat.

A magyar szakképzés a világ legjobbjai közé tartozik, a magyar modell működik – hangsúlyozta Hankó Balázs leendő kulturális és innovációs miniszter csütörtökön a Szakma Sztár Fesztivál emléklapátadó ünnepségen, a Parlamentben. Az idei Szakma Sztár Fesztiválon rendezett mintegy 60 szakma országos verseny döntőjén díjazott első három helyezettjei és felkészítői vettek át emléklapot.

Hankó Balázs elmondta, Magyarországon az elmúlt mintegy tizenöt évben munkán és tudáson alapuló gazdaságot építettek fel, és ma már nem kérdés, hogy tudással, munkával van csak értelmes jövő. A fiatalok már úgy léphetnek be a gazdasági környezetbe, hogy szakmájukban a kontinens legjobbjai közé tartozhatnak, és tartoznak is, és utalt arra, hogy számos szakmában a magyar szakemberek már bajnokok.

Felidézte, hogy tavaly a szakmák európai bajnokságán a magyar szakképzés ezüstérmes lett, és közel van ahhoz, hogy elhozza az aranyat is.

Hankó Balázs köszöntőjében szólt arról is, hogy az átalakított képzési rendszerben szinte minden fiatal szerezhet szakmát, részszakmát. Nagyobb hangsúlyt helyeznek a gyakorlatra, minden második diák duális képzésben vesz részt. Megújult a tananyag, 700 már digitálisan is elérhető, és kézzel fogható gyakorlatot vezettek be – részletezte.

Mára az általános iskola elvégzése után tízből hat tanuló választja a szakképzést, amely egyszerre biztosít szakmát, utána érettségit, majd továbbtanulási lehetőséget a modern, megújult, és versenyképes, autonóm magyar felsőoktatásban – fogalmazott.

Ismertette: 100 egyetemi és szakképzési együttműködés van, 74 százalékkal emelkedett a szakképzésből a felsőoktatásba jelentkezők száma.

A technikumban eltöltött utolsó év már kreditként is beszámítható az egyetemi tanulmányokba, és azok, akik a legjobban teljesítenek a szakképzés során, felvételt nyerhetnek valamelyik felsőoktatási intézménybe is. A szakképzés a mérnök és informatikus képzés előszobája lett – jelentette ki Hankó Balázs.

Kiemelte, a szakképzésbe most belépők az új rendszer alapján már rendszeres ösztöndíjban, munkabérben, és még plusz akár 300 ezer forintos szakmakezdési támogatásban is részesülhetnek. Januártól pedig 24 ezer oktató 60 milliárd forintos bérfejlesztése is megvalósult, 2020-óta megduplázták a szakképzésben oktatók bérét.

Elindult a XXI. századi szakképzési program, amelynek eredményeként 31 szakképző 34 telephelyen újul meg, 110 ezer négyzetméter épül újjá. Bővítik a hátrányos helyzetű fiatalok szakmaszerzését támogató programokat, a jelenlegi 1900 főről az elkövetkező években elérve a 20 ezer főt – jelezte.

Mindezeknek célja, hogy a magyar, fiatal szakemberek olyan készségekkel és tudással rendelkezzenek, amelyek segítségével bármilyen pályán biztosan megállnak, bármilyen versenyt a győztesek magabiztosságával hoznak.

A magyar szaktudással olyan országot építenek, ahol jó élni, dolgozni, családot alapítani és gyermeket nevelni – fogalmazott Hankó Balázs.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke köszöntőjében felidézte, a kamara 2010-ben együttműködést kötött a kormánnyal, ebben az egyik célkitűzés a szakképzés megreformálása volt, amelyet sikeresen végrehajtottak, Európában a legjobbak között van a szakképzési rendszer.

Az MKIK elnöke elmondta, a kamara azt szorgalmazza, hogy mindenkinek legyen egy szakmája, amely lehetővé teszi a boldogulását.

Emlékeztetett arra, hogy a kamara 17 éve minden évben megrendezi a Szakma Sztár Fesztivált, amely országos szakmai versenyek döntője. A szakmai versenyt három éve az agrárkamarával együttműködve tarják meg.

Nyitókép: Kövér László, Parragh László és Hankó Balázs elismeréseket ad át az idei Szakma Sztár Fesztiválon (Fotó: MTI)