2024. július 21., vasárnap

Orbán Viktor: A magyar demokrácia él és virul

A magyar demokrácia él és virul, az 57 százalékos részvétel szép teljesítmény a választópolgároktól, köszönet érte – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az M1 aktuális csatornán hétfő este sugárzott interjúban.

Nyert már a Fidesz 50 százalék feletti eredménnyel az EP-választáson, de a magas részvétel miatt a mostani 44,6 százalékos győzelem, a több mint 2 millió szavazat azt jelenti, hogy EP-választáson még soha ennyien nem szavaztak ránk – jegyezte meg a kormányfő.

A mozgósítás jelentőségével kapcsolatban elmondta: mindig vannak olyan választópolgárok, akiket fel kell keresni, de most mindenki megtudhatta, hogy ez a választás háború vagy béke kérdése.

Ez a választás bonyolultabb volt a szokásosnál, hiszen volt egy EP és egy önkormányzati. Ráadásul két ellenzéket kellett legyőzni, a régit és az újat. Legyőztük, 14-15 százalékkal – mondta Orbán Viktor.

Ha vasárnap országgyűlési választást tartottak volna, újra kétharmad lenne – nyilatkozta Orbán Viktor.

Mint mondta, 14-15 százalékot „ráverni" a másodikra egy tisztességes eredmény. „Utcahossznyi" előnnyel nyerte a kormánypárt az EP-választást. Egy parlamenti választáson a Fidesz vasárnapi teljesítménye magabiztos kormányzati fölényt eredményezne, körülbelül olyat, mint amilyen most is van.

„Nincs egyetlen párt se, amelyik ne cserélne velünk" – jegyezte meg Orbán Viktor.

Európában a békepártiak győztek – erről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az M1 aktuális csatornán hétfő este sugárzott interjúban.

Az EP-választás egy lehetőség volt a háborúba sodródás lelassítására. „Ha innen nézzük, akkor az történt, amit szerettünk volna" – mondta a miniszterelnök.

Franciaországban meg is állították ezt a folyamatot. Ott olyan nagy erővel győztek a békepártiak, hogy új parlamenti választást kellett kiírni. „Várjuk Donald Trump elnök urat, hogy a második félidőt hozza le az Egyesült Államokban, és akkor meglesz a béke" – tette hozzá Orbán Viktor.

Nyitókép: MTI