2024. június 21., péntek

Együttműködési megállapodás a Huawei és a 4iG között

Kína és Magyarország kapcsolata mindig is erős és töretlen volt, ez a jövőben is így fog maradni – mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten sajtótájékoztatón, ahol a Huawei és a 4iG vezetői együttműködési megállapodást írtak alá.

Nagy Márton közölte, az időzítés nem véletlen, hiszen Magyarországra látogatott Hszi Csin-ping kínai elnök, akivel Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány tagjai nagyon gyümölcsöző tárgyalásokat folytattak. Sok gazdasági megállapodást is aláírtak. A miniszter ezek közül kiemelte a telekommunikációt, hiszen ennek a szektornak kiemelkedő szereplője a Huawei és a 4iG is.

Rámutatott, a 4iG Magyarország egyik nemzeti bajnoka, a telekommunikációs cég Magyarország mellett jelen van a Nyugat-Balkánon, Németországban, Lengyelországban és Bulgáriában is.

A világ 170 országában jelen lévő Huawei pedig tavaly 100 milliárd dolláros árbevételt ért el, nettó nyeresége 12 milliárd dollár volt. A kutatás-fejlesztés területén a kínai cég a világ élvonalába tartozik, hiszen árbevételének több mint 20 százalékát költi erre a célra – ismertette.

A miniszter szerint a 4iG és a Huawei együttműködési megállapodása hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország továbbra is tudjon fejlődni egy olyan iparágban, amely alapvetően kiegészíti az ország feldolgozóipar-centrikus gazdasági szerkezetét. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kínai vállalatok magyarországi befektetései soha nem látott mértéket öltenek, és ebben jelentős szerepe van a feldolgozóiparnak, az elektromosautó-gyártásnak, az akkumulátor-gyártásnak és informatikának. Azonban nemcsak ezeket a cégeket tudják üdvözölni, hanem a bankokat is, amelyek finanszírozással segítik ezeket a vállalkozásokat – tette hozzá. Harmadik kategóriaként említette a miniszter az infrastruktúrát, amely nélkül ma már sem az áru, sem az adat, sem az információ nem tud áramolni, ebben segít a két cég együttműködése.

Gao Weijie, a Huawei Technologies Magyarországért és Nyugat-Balkánért felelős vezérigazgatója elmondta, hogy a fair, átlátható, objektív és barátságos piaci környezet Magyarországon arra bátorítja a Huaweit, hogy folyamatosan növelje befektetéseit.

Fekete Péter, a 4iG vállalatcsoport vezérigazgatója közölte, a Vodafone Magyarország akvizícióját követően vált szorosabbá a Huawei és a 4iG kapcsolata, most pedig új fejezetet nyitnak az együttműködésben. Ez nem csupán a két vállalat stratégiai partnerségét erősíti, hanem reményeik szerint jelentősen hozzájárul Magyarország digitális fejlődéséhez és a két ország közötti gazdasági kapcsolatok erősítéséhez is.

A Huawei-jel egy olyan stratégiai partnerre tettek szert, amely innovatív és vezető megoldásaival kiemelkedik a globális technológiai vállalatok közül – mondta a vezérigazgató.

A 4iG és a Huawei helyszínen kiadott közös közleménye szerint a megállapodás célja, hogy a 4iG csoport meglévő felhőszolgáltatása mellett új, közös felhőszolgáltatási platformot alakítsanak ki a hazai cégek, illetve a régióba települt kínai és távol-keleti nagyvállalatok számára. A társaságok annak lehetőségét is vizsgálják, hogy a jövőben a mesterséges intelligencia kutatására, fejlesztésére és alkalmazására közös innovációs központokat hozzanak létre.

Az erről szóló szándéknyilatkozatot Gao Weijie és Fekete Péter írta alá Nagy Márton jelenlétében.

Nyitókép: Gao Weijie, Fekete Péter és Nagy Márton (Fotó: MTI)