2024. május 30., csütörtök

Olaj a tűzre

Zsigmond Barna Pál: Brüsszel nem kezeli jól a migrációs válságot

Brüsszel nem kezeli jól a migrációs válságot, az elmúlt héten elfogadott migrációs paktum pedig olaj a tűzre – jelentette ki az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán Röszkén.

Zsigmond Barna Pál a röszkei közúti határátkelőhelyen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a tíz jogszabályból álló paktum – noha többen ellene szavaztak vagy tartózkodtak – minden tagállamra kötelező lesz és nyílt meghívót jelent az illegális migránsok számára.

A magyar álláspont 2015 óta következetes és változatlan, migránskvóták helyett hatékony kiutasítási rendszer, határozott és szakszerű határvédelem kell – közölte a politikus. Hangsúlyozta: az illegális migránsok beáramlásának megelőzése érdekében paradigmaváltásra van szükség Európában.

Védeni kellene a külső határokat, megőrizni a schengeni vívmányokat, a menedékkérelmek elbírásának az Európai Unió határain kívül kell megtörténnie, elengedhetetlen a szorosabb együttműködés a szomszédokkal és a nagy kibocsátó országok támogatása. Határozott fellépésre van szükség a szervezett bűnözéssel, az embercsempészekkel szemben – vázolta fel a követendő lépéseket az államtitkár.

A politikus által elhibázottnak nevezett migrációs paktum kétfajta kötelező kvótát is tartalmaz. Az egyik szerint Magyarországnak 8490 eset elbírálását kell folyamatosan biztosítania, ezzel együtt megteremteni számukra az itt tartózkodás feltételeit migránsgettókat létrehozva. A paktum előírja a migránsok kötelező befogadását vagy ennek pénzbeli megváltását is. A szolidaritási mechanizmus szerint 20 ezer euróval váltható ki egy migráns relokációja – tudatta Zsigmond Barna Pál.

Az EP-választásokon olyan erőknek kell győzni, amelyek elutasítják az illegális migrációt. Olyan képviselőkre van szükség, akik a brüsszeli érdekek helyett kiállnak a nemzeti ügyek mellett, akik a határok védelmét támogatják – mondta a politikus.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója elmondta, az utóbbi időben a magyar határon – a szerb rendőri erők erőfeszítéseinek és a velük együttműködő magyar rendőrség helytállásának köszönhetően – jelentősen csökkent a migrációs aktivitás. Az embercsempész bandák áttelepültek a bosnyák–horvát határra. Ennek ellenére az idén már nyolcszáznál több határsértőt és húsznál több embercsempészt fogtak el – közölte a tábornok.

Nyitókép: Bakondi György és Zsigmond Barna Pál a röszkei határátkelőnél (Fotó: MTI)