2024. április 12., péntek

Erősödő magyar–olasz kapcsolatok

Szijjártó Péter Rómában: Elképesztő, hogy Olaszországból próbálnak beavatkozni egy magyar bírósági eljárásba

Biztonsági és gazdasági téren már jelenleg is rendkívül lényeges a Magyarország és Olaszország közötti együttműködés, az energetikai együttműködés fejlesztése pedig a kapcsolatok újabb dimenzióját fogja jelenteni – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Rómában.

A tárcavezető az olasz kollégájával, Antonio Tajanival való tárgyalása kapcsán leszögezte, hogy Olaszország még soha nem játszott olyan fontos szerepet a magyar gazdaság szempontjából, mint ma, az ország tavaly hazánk exportjának második legfontosabb célpontja volt Németország után.

Szavai szerint ráadásul 2023-ban meghaladta a nyolcmilliárd eurót, s ezzel rekordot döntött a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke, így mindenképp rendkívül eredményes évet zárhattak a felek.

Arra is kitért, hogy Olaszország mára bekerült a tíz legnagyobb beruházó közé Magyarországon, az olasz cégek a tizedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják, s ami még újdonság, hogy a védelmi iparban is egyre fokozódik az együttműködés, egyre több közös beruházás indul.

A NYUGAT-BALKÁN STABILITÁSÁÉRT

„A NATO-n belüli biztonsági együttműködésünk is új szintet ért el, ugyanis a Magyarországon települő előretolt többnemzetiségű zászlóaljcsoportban az olaszok adják a legnagyobb külföldi hozzájárulást, több mint 250 katonával, és folyamatos a tárgyalás arról, hogy hogyan bővítsük tovább a biztonsági együttműködést a NATO-n belül ezen a téren” – tudatta.

Rámutatott, hogy eközben a Nyugat-Balkán stabilitásáért is közös felelősséget vállal a két ország, ugyanis az Európai Unió bosznia-hercegovinai EUFOR Althea műveletének parancsnoka magyar, a helyettese pedig olasz.

„Tehát van egy kiemelt magyar–olasz felelősség Bosznia-Hercegovina, s ezen keresztül a Nyugat-Balkán stabilitása érdekében is” – fogalmazott.

Szijjártó Péter közölte, hogy a kapcsolatok új dimenzióját fogja jelenteni az energetikai együttműködés fejlesztése is, miután nemrég megállapodás született Szlovéniával a földgázvezetékek összekötéséről, ami utat nyit egy magyar–szlovén–olasz földgázszállítási folyosó létrehozása felé, azaz már középtávon számolni lehet az olaszországi LNG-kikötőkbe érkező cseppfolyósított földgázzal a hazai ellátásban.

Érintette az idei magyar EU-elnökséget is, amelynek során a kormány határozottan fel kíván majd lépni az illegális bevándorlással szemben, mivel Magyarország „elképesztő nyomással” néz szembe a nyugat-balkáni útvonalon, Olaszország pedig a Földközi-tengeren.

BUDAPESTRE KÖLTÖZŐ WFP

A miniszter az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) ügyvezető igazgatójával is tárgyalást folytatott Rómában. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy az elmúlt években újabb válságok ütötték fel a fejüket a világon, s ezeknek egyenes következményeként jelentősen nőtt az éhezők száma globálisan, akik között gyerekek is nagy számban vannak.

Aláhúzta, hogy ilyenkor különösen felértékelődik a humanitárius segítségnyújtás jelentősége, és ezáltal a WFP működése is, amely szervezet emberek millióit látja el a túlélésükhöz szükséges élelmiszerrel.

„Magyarország szerepe a Világélelmezési Program működésében rendkívüli mértékben megnőtt, mivel egy tavalyi megállapodás értelmében a szervezet globális szolgáltatóközpontja Budapestre költözött” – mondta.

Ezzel összefüggésben tudatta, hogy pár héten belül le is zárul a költözés az új irodaházba, ahol nyolcvan ember fog dolgozni egy nemzetközi csapatban. A WFP működéséhez szükséges pénzügyi műveletek 70 százalékát központosított módon, Budapestről fogják végezni, évente több százezer fizetési műveletet kell majd végrehajtani – tájékoztatott.

ILARIA SALIS ÜGYE

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a sajtónak adott nyilatkozatában érintette az antifa-ügyben Budapesten fogva tartott Ilaria Salis olasz állampolgár az olasz médiában bírált bírósági tárgyalásának a kérdését is.

„Olaszországban egyesek egyfajta áldozatként, mártírként mutatják be a Magyarországon fogva tartott Ilaria Salist, ennek viszont semmi köze nincs a valósághoz, miután a nő társaival együtt előre eltervezett módon ártatlan embereket kis híján agyonvert az utcán” – jelentette ki Szijjártó Péter.

A tárcavezető megdöbbenését fejezte ki az Ilaria Salis olasz állampolgár magyarországi fogva tartásával kapcsolatos reakciók felett.

„Ezt a hölgyet egyfajta áldozatként, mártírként mutatták be Olaszországban, aminek semmi köze nincs a valósághoz. A hölgy egy radikális, szélsőséges baloldali szervezet tagjaként, csoportosan érkezett meg Magyarországra, világos tervvel, világos szándékkal, hogy védtelen, ártatlan embereket kapjanak el és verjenek agyon az utcán” – mondta.

„Nem is hirtelen felindulásból elkövetett bűncselekményről, hanem egy előre jól megfontolt, kifundált, megtervezett cselekményről van szó” – jegyezte meg.

„Majdnem megöltek és agyonvertek embereket Magyarországon az utcán, s ezután beállítják ezt a hölgyet úgy, mintha mártír vagy valami igazságtalan eljárás alanya lenne” – húzta alá.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy ha valaki Olaszországban hasonló cselekedeteket követne el, akkor valószínűleg szintén büntetést kapna.

„És őszintén remélem, hogy ez a hölgy Magyarországon is el fogja nyerni méltó büntetését, mert senki, semmilyen szélsőséges baloldali csoport ne tekintse bokszringnek Magyarországot, ahova eljönnek, és jól eltervezik, hogy valakit majdnem agyonvernek” – közölte.

„Én nagyon csodálom azt, hogy a függetlenségére oly büszke olaszországi média nem mutatta be az áldozatokról szóló képeket, csak a hölgyet mutogatták az olasz médiumokban” – tette hozzá.

Majd leszögezte: „a hölgy részt vett egy előre megtervezett, kis híján halállal végződő emberverésben, és ezért el kell nyernie a méltó büntetését”.

Végül egészen elképesztőnek nevezte, hogy Olaszországból próbálnak beavatkozni egy magyar bírósági eljárásba.

„Minket állandóan azzal vádolnak – mondjuk így, Brüsszelben, sokszor olasz egyetértéssel is, legalábbis korábban –, hogy Magyarországon az igazságszolgáltatás függetlenségét sérti a kormány. Ehhez képest most a kormánytól azt követelik, hogy avatkozzon be egy igazságszolgáltatási eljárásba” – mondta.

„Természetesen nem fogunk, a bíróság teszi a dolgát, és majd meghozza a maga ítéletét” – összegzett.

 

@fo = Facebook/Screenshot

@kep = Szijjártó Péter Rómában nyilatkozik