2024. április 17., szerda

Készülhet a legerősebb gyermekvédelmi törvény

Új gyermekvédelmi rendszer kialakításának igényét fogalmazta meg a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, amelyben elmondta: tiszta, világos szabályokra és felügyeletre van szükség. Kocsis Máté az interjúban érzékeny veszteségnek nevezte Novák Katalin államfő és Varga Judit igazságügyi miniszter lemondását (amire egy pedofilbotrányhoz köthető kegyelmi eljárás miatt került sor), de döntésüket példaértékűnek minősítette. „Nincs apelláta ilyen esetben”, ekkorát véteni nem lehet, függetlenül attól, hogy mi volt a döntés hátterében – mondta a kegyelmi ügyről. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a jobboldalon a hibának van következménye, ám a baloldalon a bűnöknek sincs. 

Megerősítette: a kormány vizsgálatokat rendelt el, amelynek során megnézik a gyermekvédelem mai állapotát. Sokan sejtjük az országban, hogy ezen a téren nincs minden rendben – fogalmazott. Arról is szólt, hogy húsz törvény módosítását javasolják a gyermekvédelmi törvénycsomagban. Ezek közül kiemelte, hogy tovább szigorodnak a pedofil bűncselekményekre vonatkozó büntetési tételek, s áttekintik az eltussolásban segédkezők büntetésének súlyosbítási lehetőségeit is. Emellett kezdeményezik, hogy a 18 év alattiak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények soha ne évüljenek el, és azt is, hogy a pedofil bűnelkövetők ne kaphassanak erkölcsi bizonyítványt.
Leszögezte: a társadalom egységes abban, hogy zéró toleranciát kell mutatni. Hozzáfűzte: az államnak jobban kell látnia, hogy kik vezetik a gyermekvédelmi intézményeket, milyen életmódot folytatnak, milyen szabályokat nem tartanak be, és életük minden részére kiterjedő vizsgálat alá kell esniük.

Előzőleg az igazságügyi miniszter beszélt a gyerekvédelemről. Magyarországon a lehető legerősebb jogszabályi védelmet kell biztosítani a gyerekek számára – közölte Tuzson Bence. Szerinte a legszélesebb körű gyermekvédelmi törvényre van szükség. A Kaposvári Áldozatsegítő Központ hétvégi átadóján nyomatékosította: a gyerekeket meg kell védeni attól, hogy áldozattá váljanak.

Nyitókép: Tuzson Bence igazságügyi miniszter (középen) a Kaposvári Áldozatsegítő Központ megnyitójának résztvevőivel (Fotó: kormanyhivatalok.hu)