2024. február 25., vasárnap

Politikai stratégia a tapasztalatok alapján

Szijjártó: A béke és a jó magyar–amerikai kapcsolatok neve Donald Trump

Donald Trump hivatali ideje alatt jutott csúcspontjára a kapcsolat Magyarország és az Egyesült Államok között, a kétoldalú viszony szempontjából tehát mindig jó hír, amikor az előző amerikai elnök sikereiről érkezik hír – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az előző napi nevadai republikánus párti előválasztáson Donald Trump által aratott elsöprő győzelemmel kapcsolatban leszögezte, hogy a magyar–amerikai kapcsolat tekintetében élesen elkülönül a 2016 és 2020 közötti időszak az azt megelőző és az azt követő évektől egyaránt.

Aláhúzta: a volt elnök hivatali ideje alatt értek csúcspontjukra a kétoldalú politikai kapcsolatok, 2016 és 2020 között ez a viszonyrendszer egyértelműen a kölcsönös tiszteletre alapult. „Ebben nagyon sokat segített, segít, hogy a világpolitika legégetőbb kérdéseiről alapvetően hasonlóan gondolkozik Donald Trump, az ő csapata és Magyarország akkori és jelenlegi kormánya, legyen szó a migrációval szembeni fellépésről, legyen szó a béke kérdéséről, legyen szó a családok védelméről, a konzervatív értékekről” – közölte.

„Ha mondhatom azt, itt mind egy követ fújunk, Donald Trump és a magyar kormány gondolkodásmódja nagyon közel áll egymáshoz” – tette hozzá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a kormány nem amerikai belpolitikai szempontból figyeli az egyesült államokbeli elnökválasztás előkészületeit, mivel az nem Magyarország dolga, ebben az ügyben majd az amerikaik döntenek.

„Mi ezt kifejezetten a magyar–amerikai kapcsolatok nézőpontjából szemléljük, és ennek a tekintetében meg azt szeretnénk, hogyha azok újra ugyanabban a magasságban lennének, mint 2016 és 2020 között. És nyilvánvalóan ennek egy személyi feltétele van. A kiváló magyar–amerikai kapcsolatok neve Donald Trump” – fogalmazott.

„Látszik, hogy az ő elnöksége előtt és azt követően is sokkal alacsonyabb szintre kerültek a kapcsolatok, és egyáltalán nem mindegy, hogy egy NATO-beli első számú szövetségessel milyen is az ország politikai viszonya” – emelte ki.

A miniszter arra is kitért, hogy a 2016 és 2020 közötti időszak jól mutatja, hogy nem hazánkon múlik a kapcsolatrendszer minősége.

„Mi a tiszteletet mindig megadtuk az Egyesült Államoknak, a tiszteletet mindig megadtuk az Egyesült Államok polgárainak, és megadtuk a tiszteletet az amerikai polgárok által hozott döntésnek is. Ez így lesz nyilván majd idén novemberben is, akármilyen döntés is születik” – húzta alá.

„A magyar–amerikai kapcsolatok jövője szempontjából azonban természetesen az lenne a jó, ha vissza tudnánk térni a 2016–2020-as időszakhoz. Tehát minden egyes olyan esetben, amikor Donald Trumpról jó hír érkezik, amikor az ő sikeréről érkezik hír, az a magyar–amerikai kapcsolatok jövője szempontjából mindig jót jelent, és mi ezt ebből a szempontból nézzük” – összegzett.

 

 

Nyitókép: Szijjártó Péter (Magyar Szó/Archív)