2024. július 13., szombat

Strasbourgban a magyar börtönviszonyok volt a téma

Győri Enikő: Az Európai Parlament politikai hangulatkeltés céljából tűzte napirendjére ezt a vitát

Az Európai Parlament hétfői plenáris ülésén a magyar börtönökben fogvatartottak helyzetéről és az antifa támadások olasz vádlottja, Ilaria Salis fogvartartási körülményeiről tartott vitát.

A fogva tartással kapcsolatos kérdések elsősorban a tagállamok hatáskörébe tartoznak, az Alapjogi Charta azonban megköveteli, hogy az uniós jog hatálya alatt a fogvatartási körülmények ne sértsék az alapvető jogokat – hívta fel a figyelmet Mairead McGuinness uniós biztos hétfőn Strasbourgban.

A biztos az Európai Parlementnek a magyar börtönökben fogvatartottak helyzetéről és a magyarországi antifa támadások olasz vádlottja, Ilaria Salis fogvartartási körülményeiről szóló vitájában elmondta: valamennyi uniós tagállam kötelezettséget vállalt arra, hogy tiszteletben tartja az strasbourgi székhelyű Európa Tanács e kérdéssel kapcsolatos normáit, például a 2006-os európai börtönszabályokat, továbbá 2022-ben az Európai Bizottság is ajánlást fogadott el az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak és vádlottak eljárási jogairól és a fogva tartás feltételeiről.

„Az ajánlásban meghatározott minimumszabályok jogilag nem kötelező érvényűek a tagállamokra nézve, inkább referenciaként szolgálnak az EU-n belüli börtönök helyzetének javításához” – tette hozzá.

Mairead McGuinness felhívta a figyelmet, hogy uniós kerethatározat teszi lehetővé, hogy a gyanúsítottakat a saját országukban úgy felügyeljék, ahogy egy másik tagállamban várja a tárgyalást. Emlékeztetett, hogy Ilaria Salis ügyében Olaszország és Magyarország között kétoldalú kapcsolatfelvételre került sor, amelynek keretében a felek megvitatták a fogva tartás alternatíváinak, egyebek mellett a házi őrizetnek a lehetőségét, amíg az érintett tárgyalásra vár.

Nem sikerült politikai vitát, konfliktust létrehozni Olaszország és Magyarország kormányai között – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz uniós parlamenti képviselője hétfőn Strasbourgban a vitát követően.

Deutsch Tamás nyilatkozatában kiemelte: Ilaria Salis „egy külföldi, progresszív, radikális baloldali, neokommunista verőnő, aki tizenkilenc további társával csak azért jött Magyarországra, hogy előre kitervelten, aljas módon megtámadjanak embereket, akiket ők neofasisztának minősítenek külsejük, ruházatuk alapján”.

Emlékeztetett, hogy a biztonsági térfigyelő kamerák egyértelműen mutatják, hogy a találomra kiválasztott emberekre hátulról támadtak, lefújták és agyba-főbe verték őket.

Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője az MTI-nek adott nyilatkozatában kiemelte: „Az Európai Parlament sokkal mélyebbre nem süllyedhet, hiszen kimondottan politikai hangulatkeltés céljából tűzte napirendjére ezt a vitát, hogy feszültséget keltsen a magyar és az olasz kormány között.”

Szerinte az Európai Parlament jelenleg ott tart, hogy „egy nagyon súlyos bűncselekménnyel vádolt személynek – akiről ráadásul kiderült, hogy hazudik az eljárás során – ad hitelt”. A politikus szerint sajnálatos, hogy a vita előtt az Európai Bizottság elfelejtett tájékozódni a magyar viszonyokról.

Képtelen támadás zajlik Magyarország ellen az Európai Parlamentben az antifa-ügyben fogva tartott olasz nő ügyében – hangsúlyozta Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő kedden közösségi oldalán tett bejegyzésében.

A fideszes EP-képviselő felháborítónak nevezte, hogy a vitában a magyar képviselőknek nem adtak szót, Győri Enikő, fideszes EP-képviselő csak ügyrendi kérdésre hivatkozva kapott néhány másodperces felszólalási lehetőséget.

 

Róma nem kérelmezi Ilaria Salis házi őrizetbe helyezését

Antonio Tajani olasz külügyminiszter és Carlo Nordio igazságügy-miniszter közös közleményben hangsúlyozta hétfőn este, hogy az országok jogi szuverenitását tiszteletben tartva nem avatkoznak be a Magyarországon letartóztatásban lévő szélsőbaloldali aktivista ellen indított bírósági eljárásba, így nem kezdeményezik a házi őrizetbe helyezést sem.

Az együttes közleményt azt követően adták ki, hogy a két miniszter külön-külön fogadta a Budapesten letartóztatásban levő olasz állampolgár, Ilaria Salis édesapját, Roberto Salist és a fogvatartott ügyvédjét, Eugenio Lascót.

A külügyi és az igazságügyi tárca vezetője kiemelte, hogy figyelemmel kísérik Ilaria Salis ügyét. Elkötelezték magukat a vád alá helyezett olasz állampolgár jogainak tiszteletben tartatására. Ugyanakkor leszögezték, hogy minden állam jogi önállósággal rendelkezik. A két miniszter nem nevezte lehetségesnek Roberto Salis és az ügyvéd kérését, miszerint a nőt Olaszország budapesti nagykövetségén helyezzék házi őrizetbe a bírósági tárgyalás időszakára. (Forrás: MTI)

Nyitókép: MTI