2024. július 24., szerda

Csák János menesztette L. Simon Lászlót

Egy fotókiállítás képei állnak a Nemzeti Múzeum főigazgatója elbocsátásának a hátterében

Csák János kulturális és innovációs miniszter – mint a munkáltatói jogkör gyakorlója – hétfőn átadta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója munkaviszonyának megszüntető okiratát – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) hétfőn.

A közleménybe foglalt miniszteri indoklás kifejtette, hogy a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium elismeri L. Simon László korábbi érdemeit a kulturális területen végzett tevékenysége során – tették hozzá a közleményben.

L. Simon László a felmentésére reagálva az MTI-vel közölte: „A döntést tudomásul veszem, azonban elfogadni nem tudom azt. A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg”.

A botrányt a múlt héten Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselője robbantotta ki, aki nehezményezte, hogy a Nemzeti Múzeumban látható fotókiállításon olyan képsorozat is volt, amely LMBTQ személyeket mutatott be egy idősotthonban, például tűsarkúban járó férfit, aki rúzsozza a száját. Csák János miniszter figyelmeztette az intézményt a gyermekvédelmi törvény betartására, amely tiltja az LMBTQ-propagandát a fiatalok körében. Erre válaszképpen a nemzeti Múzeum személyzete táblákkal jelezte, hogy 18 éven aluliak nem tekinthetik meg a kiállítást, ugyanakkor azt is jelezték, hogy a rendelkezés betartását a látogatók lelkiismeretére bízzák, mivel nincs törvényi felhatalmazásuk a személyi igazolvány elkérésére a látogatóktól, amellyel ellenőrizhetnék az életkort. Ezt követően még volt egy interneten lezajló „csörte” is a Fidesz kultúrpolitikusa, L. Simon és a Mi Hazánk LMBTQ kérdésekben leggyakrabban megszólaló politikusa, Dúró Dóra között, melyben L. Simon ironikusan megköszönte Dúró fellépését, mondván, hogy azzal csak megnőtt a Nemzeti Múzeum látogatóinak a száma. Ezt követte Csák János kultuszminiszter elbocsátó üzenete.

A menesztett főigazgató hétfői közleményében felidézi, hogy az innovációs és kulturális miniszter hétfő reggel azért mentette fel a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójából, mert – Csák János álláspontja szerint – szabotálta a gyermekvédelmi törvényt. L. Simon László felidézte, hogy a minisztérium egy korábbi levelében elismerte, hogy a tárca álláspontja szerint szándékos jogsértésre utaló körülmény a Magyar Nemzeti Múzeum részéről nem merült fel.

„A minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartottuk, a 18 év alatti korlátozást bevezettük és erről a fenntartót azonnal értesítettük” – hangsúlyozta L. Simon László.

„Négygyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni” – zárta Facebook-oldalán közölt sajtóközleményét a MNM menesztett főigazgatója.

Hétfőn a parlamentben is téma volt a menesztés. Ungár Péter az LMP képviselője napirend előtti felszólalásában úgy fogalmazott, hogy minden múzeumba járó emberrel előfordult már, hogy nem tetszett neki egy kiállítás, Dúró Dóra azonban olyan közéleti konfrontációt okozott, amelynek vége az lett, hogy lemondatták a Nemzeti Múzeum igazgatóját. Ungár a homofóbia vádját is megpendítve hozzátette, ha Dúró nem okoz konfliktust, akkor a Fidesz nem is szerez tudomást azokról a képekről, amelyek egy meleg idősotthonban készültek – tudósított a 24.hu.

A képviselő felvetésére Vitályos Eszter, a KIM miniszterhelyettese válaszolt. Elmondta, hogy az Orbán-kormány számára a gyermekek védelme a legfontosabb, és ezért mindent megtesznek. A törvényeket pedig minden magyar állampolgárnak be kell tartania. „Szó sincsen ebben az ügyben homofóbiáról, tisztelt képviselő úr. Gyermekvédelemről van szó, és a gyermekvédelmi törvény betartásáról van szó. Ennyi történt, kedves képviselő úr. Az, hogy a törvényeket sajnos a Magyar Nemzeti Múzeum vezetősége maradéktalanul nem tudta betartani, ez vezetett ahhoz, hogy a mai napon az a döntés született, amely kapcsán miniszter úr azonnali hatállyal felmondta főigazgató úr megbízatását.”

A témában a botrányt kiváltó Dúró Dóra is felszólalt, aki köszönetet mondott Csák János miniszternek, amiért helyreállította a Magyar Nemzeti Múzeum tekintélyét.

 

Nyitókép: L. Simon László (Fotó: L. Simon László Facebook-oldala)