2024. május 27., hétfő

Megemlékezést tartottak az Országházban a magyar kultúra napja alkalmából

Megemlékezést tartottak a Himnusz születésének 200. évfordulója alkalmából vasárnap Budapesten, az Országházban, ahol irodalmi összeállítással és közös szavalással ünnepelték a magyar kultúra napját.

A magyar kultúra napja mostantól az Országgyűlés határozatának megfelelően nemzeti emléknapjaink sorát gazdagítja, hangzott el az eseményen.

Állami megemlékezés az Országházban (Fotó: MTI)

Állami megemlékezés az Országházban (Fotó: MTI)

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek kiemelte: a magyar kultúra napja a magyar hazaszeretet ünnepe is, hiszen ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt, nemzetünk imádságát. Ez a költemény a magyar hazafias líra többszázados vonulatának összefoglalója, amely az egész magyar sorsot magába sűríti - tette hozzá.

Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke azt mondta: 200 évvel ezelőtt született egy olyan imádságunk, amelynek küldetése felemelni, összekötni, megvilágítani közös magyar életünket.

Állami megemlékezés az Országházban (Fotó: MTI)

Állami megemlékezés az Országházban (Fotó: MTI)

Az eseményen köszöntötték Novák Katalin köztársasági elnököt és a Kárpát-medence minden tájáról érkezett gyerekeket, akiknek jelenléte a nemzeti összetartozást szimbolizálta. A 200. évfordulón 200 gyermek, 100 anyaországi és 100 határon túli szavalta Novák Katalinnal együtt a Himnuszt az ünnepségen.

Nyitókép: Állami megemlékezés az Országházban (Fotó: MTI)